Annemiek van der Zanden studieleider Documentaire Filmacademie

Gepubliceerd op

Annemiek van der Zanden (46), eindredacteur documentaires bij de NTR, is per 1 februari 2011 benoemd tot studieleider Documentaire van de Nederlandse Film en Televisie Academie. Vanaf 1 augustus volgt ze Jelle van Doornik op. De studierichting Regie krijgt daarmee een tweehoofdige studieleiding voor respectievelijk Documentaire en Fictie.

 

In haar huidige functie bij de NTR (voorheen NPS, Teleac en RVU) is Annemiek van der Zanden onder meer eindverantwoordelijk voor het aannemen en begeleiden van nationale en internationale projecten, en voor de aankoop van documentaires. Onder haar verantwoordelijkheid bij de NPS kwamen onder andere de volgende documentaires tot stand: Het Nieuwe Rijksmuseum van Oeke Hoogendijk, Vaarwel van Ditteke Mensink, The Player van John Appel en Janine van Paul Cohen.

Van der Zanden studeerde Nederlandse taal- en letterkunde aan de Universiteit van Nijmegen en volgde een Postgraduate Film & Television Studies aan de University van Westminster in Londen. Van 1993 tot 1995 doceerde zij Media Studies aan het Lambeth College en was zij lecturer Film and Television Studies aan de University of London. Aansluitend produceerde en regisseerde zij voor Zuidenwind Filmprodukties, een productiebedrijf gespecialiseerd in documentaires, tot zij in 2001 de overstap maakte naar de NPS.

Van der Zanden is voorzitter van de werkgroep documentaires van de Publieke Omroep en jurylid voor de Beeld en Geluid Awards Cultuur.

Bij de afdeling Documentaire is per 1 september 2010 tevens Jeroen Berkvens (42) aangesteld als docent. Berkvens studeerde aan de Academie voor Beeldende Kunsten en Vormgeving in Breda. Hij is medeoprichter van het Amsterdams filmmakers collectief Cinema33. Van 2000 tot 2010 was hij als docent AV-vormgeving verbonden aan de kunstacademie in Breda. Berkvens regisseerde onder meer de veelvuldig bekroonde documentaires A Skin too Few – the days of Nick Drake en Jimmy Rosenberg – De vader, de zoon & het talent.

Sytze van der Laan, directeur Nederlandse Film en Televisie Academie over de aanstelling: 'Ik ben blij dat we met Annemiek zo veel gespecialiseerde kennis op het gebied van de Nederlandse en internationale documentaire voor de Filmacademie hebben verworven. Samen met Jeroen Berkvens zal ze het sterke profiel van de documentairerichting binnen de academie waarborgen.'

Annemiek van der Zanden toont zich verheugd over haar nieuwe functie: 'Ik voel me vereerd dat ik aan deze prestigieuze academie de kans krijg om met jonge talentvolle filmmakers te werken en met hen de toekomst van de documentaire in Nederland een nieuwe impuls te geven. Nederland is een bijzonder land op het gebied van documentaires met een grote verscheidenheid aan makers, een divers aanbod bij de Publieke Omroep en het beste documentairefestival ter wereld.'

Annemiek van der Zanden

Jeroen Berkvens

Delen