Winterslaap in De Balie

Gepubliceerd op

Op 23 september vertoont De Balie, in samenwerking met Breaking Ground, Winterslaap in Lukomir: de prijswinnende studentenfilm van Niels van Koevorden van de lichting van 2010 van de Nederlandse Film en Televisie Academie.

Tevens wordt La Vie Moderne van Raymond Depardon vertoond, de documentaire die voor Niels een belangrijke bron van inspiratie was.

Op 23 september vertoont De Balie, in samenwerking met Breaking Ground, Winterslaap in Lukomir: de prijswinnende studentenfilm van Niels van Koevorden van de lichting van 2010 van de Nederlandse Film en Televisie Academie.
Tevens wordt La Vie Moderne van Raymond Depardon vertoond, de documentaire die voor Niels een belangrijke bron van inspiratie was.

Winterslaap in Lukomir is een documentaire over het geïsoleerde bergdorpje Lukomir in Bosnië-Herzegovina. Omgeven door bergen sneeuwt het dorp elk jaar in en is het daarna zes maanden afgesloten van de buitenwereld.
Van de elf bewoners die in de winter achterblijven, ontmoeten we er drie. Hismet, Dervo en Nura moeten niet alleen de winter zien te overleven, maar ook elkaar.

Na de vertoning spreekt regisseur Niels van Koevorden over Winterslaap in Lukomir, over de keuzes die hij heeft gemaakt, het succes van zijn film en zijn grootste inspiratie: La Vie Moderne van Raymond Depardon

La Vie Moderne is het laatste deel in het drieluik over het Franse boerenleven van documentairemaker Raymond Depardon. Een intiem portret van plattelandsmensen die, in ernst en scherts, in zwijgzaamheid of babbelzucht, getuigen van een geschiedenis die op zijn einde loopt door de onherroepelijke intrede van verandering.

Depardon, zelf een kind van het ruige en onbarmhartige gebied van de Ardèche en de Cevennes, deed er tien jaar over om het drieluik te voltooien. Hij ontmoet de stugge bewoners van het platteland aan de keukentafel en heeft een zichtbare band opgebouwd met de boerenfamilies. Hij maakte met zijn drie documentaires een monument voor het plattelandsleven waarvan La Vie Moderne met staande ovatie werd ontvangen in Cannes.

 

Delen