Capita Selecta met Claudy Jongstra

Gepubliceerd op

Textielkunstenares Claudy Jongstra houdt op 12 mei a.s. de vierde lezing in de reeks capita selecta The Hand of the Maker, een reeks publiekslezingen waarin kunstenaars en architecten spreken over vakmanschap en hun passie voor een bepaald materiaal. Claudy Jongstra werkt vooral met vilt, afkomstig van haar eigen schapen.

Claudy Jongstra is gefascineerd door vilt en traditionele vilttechnieken. Haar keuze voor het ontwerpen met vilt is ingegeven door de duurzaamheid en de technische mogelijkheden van het materiaal. Jongstra heeft een eigen kudde zeldzame Drentse heideschapen en in haar hortus botanicus kweekt ze historische plantenrassen die de grondstof vormen van de verfstoffen die ze gebruikt. Jongstra’s textielontwerpen zijn gebruikt in de collecties van modeontwerpers als John Galliano, Donna Karen en Christian Lacroix. De Jedi Warriors in Star Wars (Episode 1) droegen mantels die door haar zijn ontworpen. Momenteel werkt Jongstra met haar zakelijk partner Marleen Engbersen in opdracht van o.a. OMA, Jo Coenen & Co Architecten en Claus en Kaan Architecten aan indrukwekkende wandkleden en tapijten voor interieurinrichtingen. In 2008 werd Jongstra bekroond met de prestigieuze Prins Bernard Cultuurfonds Prijs voor beeldende kunst.

The Hand of the Maker
In deze lezingenreeks spreken zes kunstenaars en architecten over vakmanschap en hun passie voor een bepaald materiaal. In mei staan nog twee afleveringen op het programma: Elena Barthel, Rural Studio (19 mei) en Peter Fattinger, Design Build Studio Vienna (26 mei).

Tijstip en locatie
De Capita Selecta-lezingen zijn openbaar en vinden plaats op donderdagavond, aanvang 20.00 uur. Locatie: Academie van Bouwkunst, Waterlooplein 213, 1011 PG te Amsterdam. De voertaal is Engels. Toegang gratis.

Delen