Dertig jaar popaffiches in de tijdmachine

4 maart 1992: Pearl Jam

Gepubliceerd op

Voor zijn derdejaarsstage bij het Utrechtse poppodium Tivoli kreeg Pim van Dinther de opdracht om het artwork van de concerten van de afgelopen dertig jaar te archiveren. Dit resulteerde in de Tivoli Tijdmachine, een interactieve website die op 10 november 2011 werd gelanceerd.

 

Pim van Dinther, student Cultureel erfgoed aan de Reinwardt Academie, startte in januari 2011 met het onderzoeken, ontsluiten en digitaliseren van het artwork-archief van Tivoli. 'Alles lag op de zolder van Tivoli Oudegracht in grote mappen. Van Nirvana, Prince, Claw Boys Claw, Herman Brood tot de Red Hot Chili Peppers; allen stonden ooit in Tivoli en van veel concerten zijn affiches, tickets en/of foto's bewaard gebleven. Als je op zo'n zolderkamer staat, is een archief inderdaad heel stoffig, letterlijk. Maar als je laat zien wat je gevonden hebt, komt het vanzelf tot leven door alle herinneringen die mensen hebben.'

In eerste instantie was het de bedoeling om het materiaal te archiveren en beschikbaar te stellen aan onderzoekers en publiek. Van Dinther ging een stap verder en bedacht een interactieve website waar bezoekers hun ervaringen kunnen delen en zelf materiaal kunnen toevoegen. 'Door de medewerking van het publiek wordt het artwork-archief voorzien van een context; het wordt dynamisch en krijgt een tweede persoonlijke laag.'

Op tivoli.nl/tijdmachine worden meer dan 2.000 archiefstukken getoond. Het archief is te benaderen per jaar, van 1982 tot en met 2009. Via 'Mijn Tivoli' kunnen bezoekers bijhouden welke concerten zij bezocht hebben door het artwork naar hun profiel te slepen. Daarnaast kunnen de posters ook online worden besteld.

lees verder
Interview met Pim van Dinter over de Tivoli Tijdmachine

19 februari 1988: Red Hot Chili Peppers

9 juni 1993: Radiohead

Delen