Student architectuur Bin Xu wint de Thonet Mart Stamprijs 2011

Gepubliceerd op

Tijdens de feestelijke prijsuitreiking op de RDM Campus in Rotterdam is de Box Chair van Bin Xu, student architectuur aan de Academie van Bouwkunst, gekozen als winnaar van de 5e Thonet Mart Stamprijs 2011. De prijs is een aanmoedigingsprijs voor ontwerpers en is gericht op het realiseren van een vernieuwend stoelontwerp voor de consumentenmarkt. Bin Xu wint 5000 euro en zijn ontwerp zal onder begeleiding van Thonet worden doorontwikkeld.


De prijs is een initiatief van Thonet en het tijdschrift de Architect en is dit jaar voor de vijfde maal uitgereikt. Twintig ontwerpers zonden een stoelontwerp in. Een jury keek naar de functionaliteit en het karakter van de stoelen en vooral naar het materiaalgebruik. Het ontwerp moest zodanig zijn vormgegeven, dat het voor de standaard Thonet-collectie geproduceerd zou kunnen worden.
De jury droeg drie ontwerpen voor - de Empty Seat van Bertjan Pot, de Make & Mold Chair van Rutger de Regt, en de Box Chair van Bin Xu - waarna het aanwezige publiek op de RDM Campus de 28-jarige student Bin Xu uit Tian Jin (China) als winnaar aanwees. De Box Chair is een kartonnen doos die naar buiten toe wordt opgevouwen en in een handomdraai een comfortabele stoel vormt. Xu studeerde in 2011 af aan de Rietveld Academie in de richting Architectural Design en volgt nu de Voorbereidende cursus Architectuur aan de Academie van Bouwkunst. Xu wilde een stoel maken waarbij je van de verpakking niets weg hoeft te gooien. De doos is van karton en de inhoud ervan is het metalen onderstel van de stoel. 'Ik wilde een maximaal ontwerp maken waarbij al het materiaal wordt benut,' zegt Xu. Volgens de jury laat hij zien dat hij een goede stoel kan maken en de technische aspecten van het vak beheerst.

Xu krijgt voor zijn winnende ontwerp een bedrag € 5000,- en wordt in de gelegenheid gesteld het stoelontwerp uit te werken voor de collectie Thonet EXP.

Delen