Installatie van Roelof Pothuis in etalages de Theaterschool

Gepubliceerd op

Ter gelegenheid van het jubileum van de opleidingen Scenografie, Techniek en Productie is de installatie A DOET B TERWIJL C TOEKIJKT te zien in de etalages van het gebouw aan de Jodenbreestraat. De installatie is vanaf 28 januari elke avond van 18:00 tot 23:30 te bewonderen. A DOET B TERWIJL C TOEKIJKT is ontworpen door Roelof Pothuis, afgestudeerd aan de Opleiding Techniek en Theater.


Met de installatie A DOET B TERWIJL C TOEKIJKT wil Roelof de voorbijgangers prikkelen, maar vooral ook nieuwsgierig maken. Wat maakt een handeling, zoals lopen of fietsen over straat, meer dan uitsluitend een functionele bezigheid?

In A DOET B TERWIJL C TOEKIJKT maakt Roelof Pothuis een vertaling in woord en beeld van wat we in het theater kunnen beleven: A is de acteur die B een handeling doet terwijl C het publiek is en toekijkt.
Als nietsvermoedende voorbijganger word je gegrepen door het felle licht. Je ziet jezelf weerspiegeld, geschaduwd en je wordt geconfronteerd met projecties van mensen op straat. Je bent zelf onderdeel van de installatie geworden; als toeschouwer of als acteur voor de andere toeschouwers in de omgeving.

De straat als theater.

SPQA, dat op grote raampartij geschreven staat, is een afkorting van Senatus Populusque Quiritium Amsterdam. Dit betekent: Voor de Senaat en het Volk van Amsterdam. Deze term is ook in de Amsterdamse Stadsschouwburg op de lijst boven het toneel te vinden.

Delen