Alumni Amsterdamse Toneelschool&Kleinkunstacademie richten Theatergroep De Hollanders op

Gepubliceerd op

De nieuwe generatie theatermakers is niet bang voor subsidiekortingen, bewijst Theatergroep De Hollanders. De Hollanders geloven wel in sprookjes en hun sprookje komt uit. Acht afgestudeerde acteurs van de Amsterdamse Toneelschool & Kleinkunstacademie zetten nu hun eerste stappen tot het worden van een theatergezelschap en zullen vanaf eind maart te zien zijn in de Nederlandse theaters met de voorstelling De Hollanders van Arnon Grunberg, in regie van Gerardjan Rijnders.

De nieuwe generatie theatermakers is niet bang voor subsidiekortingen, bewijst Theatergroep De Hollanders. De Hollanders geloven wel in sprookjes en hun sprookje komt uit. Acht afgestudeerde acteurs van de Amsterdamse Toneelschool&Kleinkunstacademie zetten nu hun eerste stappen tot het worden van een theatergezelschap en zullen vanaf eind maart te zien zijn in de Nederlandse theaters met de voorstelling De Hollanders van Arnon Grunberg, in regie van Gerardjan Rijnders.

Het lijkt een droom voor jonge theatermakers om in deze tijd een nieuw theatergezelschap te beginnen. Zonder geld, zonder BN’ers, vanuit het niets. Gedreven door het vertrouwen in hun product en de noodzaak hun verhalen te vertellen, vinden De Hollanders verrassend veel medewerking en goodwill voor hun plannen. Donderdag 29 maart komen zij uit met hun eerste productie: De Hollanders van Grunberg, in de regie van Gerardjan Rijnders. Een mozaïekachtig verhaal over Nederlandse soldaten, die zowel dáár in Afghanistan, als na thuiskomst híer hun omgeving verwoesten.

De komende jaren zullen De Hollanders samenwerken met Nederlandse topauteurs als Arnon Grunberg, Arthur Japin en Ramsey Nasr. Door met elkaar in gesprek te gaan, ontstaat een tekst uit gezamenlijke inspiratie. Maar niet alleen in het theater zullen zij hun stem laten horen. Samen met documentairemaker Reber Dosky wordt een reeks “blogs” gefilmd. Brieven aan de koningin. Middels krachtige, haast kinderlijke vragen wordt een zoektocht gedaan naar De Hollander. Hiervoor kregen zij een subsidie van het AFK. Ook op ander vlak blijkt men hen goed gezind. Via de crowdfundingwebsite Voordekunst.nl haalden zij in drie dagen hun  beoogde doelbedrag binnen. Een nieuw crowdfundingrecord.

De voorstelling De Hollanders is te zien van 28 maart t/m 1 april in Theater Bellevue, Amsterdam en 26 t/m 28 april in de Toneelschuur, Haarlem. Vanaf oktober volgt een landelijke tournee. Voor meer info en meer Hollanders: www.dehollanders.org.

Delen