Studenten bloggen over experimentele vormstudies

Gepubliceerd op

Vormstudies vormen een vast onderdeel van het onderwijs aan de Academie van Bouwkunst. In de vormstudies staat het experiment centraal. Studenten onderzoeken verschillende materialen en analyseren wat de eigenschappen van een materiaal zijn en welke toepassingen er mogelijk zijn. Op de nieuwe website formdocs.nl doen zij verslag van hun experimenteel onderzoek.


De interdisciplinaire vormstudies (Engels: morphology) voor studenten van de masteropleidingen architectuur, landschapsarchitectuur en stedenbouw staan onder leiding van industrieel en ruimtelijk ontwerper Arjan Karssen. Hij daagt studenten uit te experimenteren met materialen en ambachtelijke technieken om zo alle implicaties en toepassingstechnieken van een materiaal te leren kennen. Het gaat om het ontwikkelen van de basis van het ontwerpvak, om driedimensionaal denken en moduleren. Karssen werkt nauw samen met beeldend kunstenaar en alleskunner Martijn Troost die bij de Academie sinds 2011 werkzaam is als maquettemeester.

Iedere vrijdag vormt de historische binnenplaats van het academiegebouw het decor van een excentrieke werkplaats annex onderzoekslab waar studenten ongebruikelijke materialen blootstellen aan al even ongebruikelijke analyses. Paraffine, hout, staal en steen worden bewerkt en getransformeerd met ambachtelijke instrumenten. De onderzoeksvraag is even eenvoudig als complex: wat zijn de eigenschappen per materiaal? Wat zegt het materiaal? Hoe kun je met materiaal komen tot nieuwe texturen en vormen? Wat is de invloed van materiaal op het ontwerpproces? De vormstudies kunnen een ontwerpproces kortom echt beïnvloeden. Bij elke vormstudie wordt de student geacht zijn proces te registreren en te documenteren.‘Het gaat niet alleen om de fysieke materialen,’ zegt Martijn Troost. ‘In het project Blow up bijvoorbeeld gaat het vooral om het beleven van de aanwezige ruimte. De studenten werken met twee materialen – plastic en lucht – en kunnen daarmee de aanwezige binnen- en buitenruimte wezenlijk veranderen. Zoals ik het zie doen de studenten echt fenomenologisch onderzoek naar vorm en ruimte.’

‘Studenten van andere ontwerpopleidingen kunnen echt iets van deze experimenten leren,’ zegt Arjan Karssen. ‘De nieuwe website www.formdocs.nl bevat een schat aan informatie die andere ontwerpers inspiratie geven voor hun eigen ontwerponderzoek. Het is meer dan alleen een blogsite; hier wordt wezenlijk onderzoek getoond dat buitengewoon interessant is. Het zou geweldig zijn als er naar aanleiding van ons onderzoek meer uitwisseling plaatsvindt met studenten van andere opleidingen.’

Delen