Jan Martijn Eekhof genomineerd voor Archiprix International 2013

Gepubliceerd op

Stedenbouwkundige Jan Martijn Eekhof is door de Academie van Bouwkunst Amsterdam genomineerd voor deelname aan Archiprix International, de prestigieuze prijs voor de beste afstudeerprojecten van ontwerpopleidingen over de hele wereld. Eekhof studeerde in 2010 af aan de Academie en sleepte met zijn afstudeerproject eerder de Archiprix 2011 en de StedenbouwNU-prijs in de wacht.


Eekhofs afstudeerproject 'De plantage van Berlijn' koppelt de ontwikkeling van de stad Berlijn aan voedselproductie. De voormalige luchthaven Berlin-Tempelhof die tijdens de Sovjet-blokkade in 1948-'49 een vitale rol speelde als luchtbrug voor voedseldistributie, wordt in zijn ontwerp opnieuw een centrum voor voeding. ‘Dit is een bewogen plek,’ zegt Eekhof. ‘De gigantische terminal is één van de meest ambitieuze bouwwerken van het naziregime. Na de oorlog werd het vliegveld door de luchtbrug het dramatische beginpunt van de Koude Oorlog. Het werd het voedselcentrum van de stad.’ De Plantage van Berlijn (Eekhof)


Volgens de jury van Archiprix 2011 wordt deze ‘voedselterminal als een levend monument geopend voor stedelijk gebruik en biedt het spectaculaire openbare ruimtes met zicht op stad, veld en gebouw.’ De jury van de StedenbouwNU-prijs 2012 prees het als ‘een prachtig plan in vele opzichten: doordacht, gelaagd, sensitief, strategisch, maatschappelijk relevant, volwassen én realiseerbaar’.

Archiprix International
Archiprix International is een tweejaarlijkse internationale competitie voor de beste afstudeerprojecten van opleidingen voor architectuur, stedenbouw en landschapsarchitectuur. De zesde editie zal in mei 2013 plaatsvinden in Moskou en wordt medegeorganiseerd door het Strelka Central House of Artists en het gerenommeerde Moskouse Architectuurinstituut, MARKHI. De beste projecten, geselecteerd door een internationale jury, ontvangen de Hunter Douglas Award. De uitreiking gaat gepaard met een conferentie, presentaties van de deelnemende projecten en een tentoonstelling. De ontwerpers van de beste afstudeerprojecten mogen deelnemen aan een internationale design workshop in de week voor de prijsuitreiking.

Delen