Verslag van de Dag voor de Pers en Relaties (maandag 2 juli)

Topkapi Films Fictie Prijs - voor: Van de wereld

Topkapi Films Fictie Prijs - voor: Van de wereld

Gepubliceerd op

Verslag van de eerste dag van het Keep an Eye Filmacademie Festival 2012. Het plan: de eindexamenfilms vertonen op locatie. De uitkomst: een veertiendaags filmfestival in het nieuwe filmmuseum EYE. Het Keep an Eye Filmacademie Festival zet Lichting 2012 van 2 - 15 juli 2012 volop in te spotlights, met op festivaldag 1 de Persvertoning, Dag voor Relaties en de uitreiking van drie belangrijke filmprijzen.

Verslag van de eerste dag van het Keep an Eye Filmacademie Festival 2012. Het plan: de eindexamenfilms vertonen op locatie. De uitkomst: een veertiendaags filmfestival in het nieuwe filmmuseum EYE. Het Keep an Eye Filmacademie Festival zet Lichting 2012 van 2 - 15 juli 2012 volop in te spotlights, met op festivaldag 1 de Persvertoning, Dag voor Relaties en de uitreiking van drie belangrijke filmprijzen.

Op het programma: veertien films (vier documentaires en tien fictie), zes commercials en drie filmprijzen. Cinema 1, de grootste filmzaal van EYE, is dan ook voor tienen ’s ochtends al goed gevuld. Elke film wordt ingeleid door de regisseur, soms kort maar krachtig, soms met (subtiele) verwijzingen naar hun andere producties. Nog voor de films beginnen, wordt de toon gezet: Lichting 2012 is er klaar voor om zich aan de buitenwereld te presenteren. 

De films 
Wat laat Lichting 2012 zien? Om te beginnen vier documentaires. Ontroerende portretten aan de hand van lievelingsliedjes (Liedjes uit Noord), een audiovisueel spektakel over de wens los te komen van alledaagse structuren (A Twist in the Fabric of Space). Gevolgd door persoonlijke verhalen over de zucht naar roem (Roem) en verwarring ten aanzien van een generatie die leeft in zowel welvaart als recessie (Wij zijn er klaar voor).

Hoewel de tien fictiefilms inhoudelijk en qua vorm minstens zo gevarieerd zijn als de documentaires, valt op dat bepaalde thema’s terugkeren: schoolreizen met een heftige nasleep domineren in kinderfilm De Club van Lelijke Kinderen en in roadmovie Schuld. Danceparty’s vormen een uitlaatklep voor de emoties van hoofdpersonen in Over zonen, Het lot van Lotte Lammers en Lost and Found. Hartverscheurende beslissingen zijn leidend in 9/11 A Love Story, Wolvenpad en Magnesium. En ten slotte speelt het bos een belangrijke rol in Sisters en Van de wereld.
Tussen de films, die allemaal ongeveer een half uur duren, door presenteren de camerastudenten van Lichting 2012 commercials over duurzaamheid. Kleuters die al fietsend energie moeten opwekken en bebloede knuffelolifanten wijzen de kijker creatief op de niet-oneindige  voorraden van Moeder Aarde.

De prijzen
De startdag van het Keep an Eye Filmacademie Festival wordt afgesloten met drie prijsuitreikingen: 

  • De VCP Fuji Student Commercial Award voor The End, Soon;
  • De VPRO Documentaire Prijs voor A Twist in the Fabric of Space;
  • De Topkapi Films Fictie Prijs voor Van de wereld.

Op de Persvertoning en Dag voor Relaties volgen onder meer de diploma-uitreikingen, diverse publieksvertoningen en de doorlopende expositie van de studenten Production Design. Lichting 2012 staat nog tot en met 15 juli volop in de schijnwerpers. Maar goed ook, want ze hebben op deze eerste festivaldag bewezen dat ze er hartstikke klaar voor zijn om de filmwereld te veroveren.  

Meer weten?
Bekijk het festivalprogramma op www.ahk.nl/filmacademie/actueel/keep-an-eye-filmacademie-festival/ of download de speciale Festivalapp
Blijf up to date via Twitter @FilmacademieNL en Facebook 

 

Delen