Kromhoutlezing door Rob Wagemans

Gepubliceerd op

Op vrijdag 5 oktober 2012 hield Rob Wagemans de Kromhoutlezing in de Academie van Bouwkunst. Hij is een van de oprichters van ontwerpbureau Concrete. Wagemans sprak over zijn ontwerpvisie en de samenwerking met bekende kunstenaars en ontwerpers voor verschillende succesvolle internationale projecten.

Op vrijdag 5 oktober 2012 hield Rob Wagemans de Kromhoutlezing in de Academie van Bouwkunst. Hij is een van de oprichters van ontwerpbureau Concrete. Wagemans sprak over zijn ontwerpvisie en de samenwerking met bekende kunstenaars en ontwerpers voor verschillende succesvolle internationale projecten.

Rob Wagemans (1973) is hoofd van het Amsterdamse ontwerpbureau Concrete. Hij studeerde architectuur aan de Academie van Bouwkunst en interieurarchitectuur aan de Hogeschool voor de Kunsten Utrecht. Concrete werd in 1997 opgericht door Rob Wagemans, Gillian Schrofer en Erik van Dillen en bestaat inmiddels uit 3 afdelingen.

Concrete werkt samen met de bekendste architectenbureaus ter wereld aan een uitgebreide reeks internationale projecten waarvoor zij interieurconcepten en corporate identities ontwikkelen. Ze realiseerden concepten voor een groot aantal bars en restaurants, hotels en winkels (Mazzo, Coffee Company, De Bijenkorf, Supperclub), maar zijn ook gespecialiseerd in tentoonstellingsontwerpen zoals het nieuwe Mercedes-Benz Museum in Stuttgart dat in samenwerking met UNStudio werd gerealiseerd en het decor van televisieprogramma Zomergasten. Andere internationale projecten zijn Inversion: a new skyscraper typology in New York, het Castell d'emporda in Girona, W hotel in Londen en citizenM, een innovatief hotelconcept voor Schiphol dat wereldwijd veel navolging vindt. Het bureau valt regelmatig in de prijzen.

Concrete werkt aan vele projecten tegelijk en doet dat bij voorkeur op vele schaalniveaus. Grafisch ontwerpers, kunstenaars, marketeers, reclamebureaus en trendwatchers als Edelkoort Inc. worden bij het team gevraagd voor het bedenken en uitwerken van veelal spraakmakende ontwerpen en concepten. 'Wij discrimineren niemand,' zegt Wagemans. 'Concrete is één grote familie waarin iedereen om zijn of haar eigenschappen wordt gewaardeerd. Het is een multidisciplinair samenwerkingsverband.'

Kromhoutlezing 
De Academie van Bouwkunst nodigt ieder jaar op haar alumnidag 5 oktober een bekende ontwerper uit voor het uitspreken van de Kromhoutlezing. De lezing ontleent zijn naam aan de Rotterdamse architect Willem Kromhout, een van de oprichters van de Academie. Eerdere sprekers waren Aart Oxenaar (Academie van Bouwkunst) en Laurens-Jan ten Kate (partner Architectuurstudio Herman Hertzberger).

 

Delen