Oud-studenten speeddaten met ervaren filmmakers op de NFF Talent Dag

Gepubliceerd op

Speeddaten met filmmakend Nederland? Het kon tijdens de NFF Talent Dag. In de Stadsschouwburg Utrecht vond op maandagmiddag 1 oktober een Speed Date Session plaats, waarin zestig jonge makers de gevestigde orde het hemd van het lijf vroegen. Ook oud-Filmacademiestudenten grepen hun kans en netwerkten zich een slag in de rondte.

Picknickbanken in de Blauwe Zaal van de Stadsschouwburg Utrecht zitten in no time vol. Pas afgestudeerde regisseurs, producenten, sounddesigners, etc. nemen plaats tegenover ervaren filmmakers, medewerkers van het Nederlands Filmfonds en mensen uit de omroepwereld. Hildegard Bongarts, programmeur van het Nederlands Film Festival (NFF): “Elke starter spreekt tien andere starters en tien ervaren mensen uit het filmvak tijdens deze eerste NFF Talent Dag.”

Koffiedrinken
Vier minuten krijgen de starters om kennis te maken, vier minuten slechts om kennis uit te wisselen en plannen te smeden voor de toekomst. “Heel kort,” vindt Laura Hermanides, regisseur Lichting 2012, “maar wel erg leuk om zoveel mensen te ontmoeten. Een aantal kende ik al via de Filmacademie, verder lag de drempel laag om nieuwe mensen te ontmoeten. Veel die ik sprak hadden mijn afstudeerfilm gezien, met sommigen daarvan klikte het en ga ik vast nog eens koffiedrinken.” Ook Joep van Osch, eveneens regisseur Lichting 2012, gaat vervolgafspraken aan: “Regelmatig koffiedrinken met producenten hoort bij het vak van regisseur.”

Doorschuiven!
Een muziekje geeft het sein om door te schuiven. Wie een interessante gesprekspartner heeft ontmoet, rekt het visitekaartjes uitwisselen en handjes schudden zo lang mogelijk, alvorens een volgende kennismaking aan te gaan. Kees Rijnen, producent Lichting 2012: “Bij sommigen pitchte ik nieuwe ideeën, anderen heb ik vragen gesteld. Zo ben ik erachter gekomen dat de VPRO plannen heeft met nieuwe makers en dat Doc24 op zoek is naar input.” Leleane Lindenaar, sounddesigner Lichting 2012, ziet de Speed Date Sessions vooral als een kans om haar horizon te verbreden: “Ik had geen specifiek plan, maar wilde mijn netwerk uitbreiden aangezien ik als sounddesigner altijd word ingeroepen door anderen. Het kan goed van pas komen dat ik een componist heb ontmoet, misschien niet meteen maar pas over een halfjaar. Ik heb in ieder geval heel wat visitekaartjes verzameld.”

Eerlijke verhalen
Ook de gevestigde orde waardeert het initiatief. Aanwezig zijn onder meer Mart Dominicus en Antoinette Beumer, allebei regisseur, en San Fu Maltha, Iris Otten, Hanneke Niens, Maarten van der Ven, alle vier producent. Van der Ven: “Ik heb veel eerlijke verhalen gehoord, makers vertelden me tegen welke ups en downs ze sinds hun afstuderen aanlopen. Ook naar hun pitches heb ik kritisch geluisterd, ik moet streng zijn maar van een aantal deelnemers ga ik zeker werk bekijken.” Twintig gesprekken later, en evenzoveel visitekaartjes rijker, verlaten de deelnemers de Blauwe Zaal om het speeddaten voort te zetten in de foyer.

Meer weten over de NFF Talent Dag?

Delen