Wolfert van Borselenpenning voor Jan Zoet

Jan Zoet - foto: Bob Bronshoff

Gepubliceerd op

Jan Zoet, de nieuwe directeur van de Theaterschool, heeft op 16 april afscheid genomen als directeur van de Rotterdamse Schouwburg. Tijdens een theatraal intermezzo in de parkeergarage Schouwburgplein ontving hij de Wolfert van Borselenpenning uit handen van Antoinette Laan, cultuurwethouder van Rotterdam.

Jan Zoet, de nieuwe directeur van de Theaterschool, heeft op 16 april afscheid genomen als directeur van de Rotterdamse Schouwburg. Tijdens een theatraal intermezzo in de parkeergarage Schouwburgplein ontving hij de Wolfert van Borselenpenning uit handen van Antoinette Laan, cultuurwethouder van Rotterdam.

Als mede-initiator van vele locatieprojecten en laagdrempelige festivals op het Schouwburgplein en in de hal van de Rotterdamse Schouwburg was hij een culturele bruggenbouwer bij uitstek.

Jan Zoet begon in december 1998 als directeur van de Rotterdamse Schouwburg. Vanaf het begin was hij betrokken bij Rotterdam Culturele Hoofdstad 2001en maakte hij deel uit van het directeurenoverleg van culturele instellingen in Rotterdam. Hij gaf er al snel blijk van niet alleen voor “zijn” Rotterdamse Schouwburg te gaan, maar voor een goede culturele infrastructuur in heel Rotterdam.

Hij was initiatiefnemer van de Operadagen Rotterdam en de Internationale Keuze van de Rotterdamse Schouwburg, waarmee Rotterdam als vernieuwende stad op het gebied van hedendaags theater op de kaart werd gezet. Hij richtte ook Productiehuis Rotterdam op, waar Rotterdamse kunstenaars de kans kregen om uit te groeien tot succesvolle gezelschappen. Wunderbaum en Hotel Modern zijn daar voorbeelden van. Ook legde hij internationale verbindingen met Europese netwerken zoals Imagine 2020 (Europees samenwerkingsverband voor kunst- en klimaatverandering), Nxtstp (Europees fonds voor ondersteuning van beginnende groepen) en met Istanbul.

Jan Zoet was eveneens actief betrokken bij het ontstaan van Motel Mozaïque, in 2004 uitgeroepen tot het beste festival van Nederland. In 2005 ontving de Rotterdamse Schouwburg de landelijke prijs van de theaterkritiek voor haar gedurfde en kwalitatief hoge programmering.

Wolfert van Borselenpenning
Jan Zoet komt in aanmerking voor de Wolfert van Borselenpenning omdat hij in een leidinggevende functie op meerdere terreinen activiteiten heeft ontplooid voor de Rotterdamse samenleving in haar geheel, dan wel voor groepen daaruit.

de gevel van de Rotterdamse Schouwburg tijdens afscheid Jan Zoet

Delen