Interdisciplinair leren denken over herbestemming tijdens Week van het lege gebouw

Gepubliceerd op

Tientallen studenten nemen eind mei bezit van het voormalige Europolgebouw in Den Haag. Tijdens deze eerste editie van de Week van het lege gebouw werken zij aan plannen voor hergebruik van dit monumentale pand. Dit project wordt georganiseerd door de Academie van Bouwkunst in opdracht van de Rijksbouwmeester en het Nationaal Programma Herbestemming.


- Herbestemming.nu

Iedereen in de wereld van vastgoed, erfgoed en ontwerp is koortsachtig aan het bedenken hoe het nu verder moet. De hele bouwsector vraagt om, nee snakt naar, nieuwe ideeƫn. De leegstand blijft groeien, de nieuwbouwcrisis houdt aan en de geldstromen zijn veranderd in druppende kranen. Na de eerste angstige reactie van stilzitten en wachten tot het overwaait, is de experimenteerlust inmiddels flink gestegen.

Gideonsbende
Alom is het besef doorgedrongen dat we moeten ophouden met het opleiden van de spreekwoordelijke Rem Koolhazen. Studenten moeten juist specialisten worden op het gebied van herbestemming van gebouwen. Maar niet alleen de studenten moeten een nieuw vak leren, de huidige experts net zo goed. Maastricht bijvoorbeeld experimenteert met een Gideonsbende van deskundigen en zint op nieuwe manieren van stadsontwikkeling. Daarbij wordt stevig ingezet op uitwisseling tussen experts.

Forceren, of netter gezegd faciliteren, van ontmoetingen tussen de vakgebieden is ook de weg die ingeslagen wordt bij de Week van het lege gebouw. Machiel Spaan, destijds hoofd Architectuur van de Academie voor Bouwkunst, wierp het idee op tijdens een bijeenkomst vorig jaar juni. In die bijeenkomst werd hogeschool- en universitairbreed gediscussieerd over de broodnodige aanpassing van het onderwijs aan de marktvraag van herbestemming. Spaan organiseerde eerder in Amsterdam voor zijn studenten een Week van het lege gebouw. het idee voor een landelijke variant sloeg onmiddellijk aan bij de zaal en bij de aanjagers van het onderwijsdebat, het H-team, de Rijksbouwmeester en het Nationaal Programma Herbestemming.

Lees het volledige artikel op Herbestemming.nu.

Delen