Persprijs en NCP Holland Publieksprijs uitgereikt

Foto: Boas van Milligen Bielke
Gepubliceerd op

Op vrijdag 5 juli, tijdens de laatste avond van het Keep an Eye Filmacademie Festival werden nog verschillende prijzen uitgereikt. Een Scout weet de weg won de KNF-Prijs en Cowboys Janken Ook de NCP-Holland Publieksprijs.

Op vrijdag 5 juli, tijdens de laatste avond van het Keep an Eye Filmacademie Festival werden nog verschillende prijzen uitgereikt. Een Scout weet de weg won de KNF-Prijs en Cowboys Janken Ook de NCP-Holland Publieksprijs.

Eerder in de festivalweek werden de VCP Student Commercial Award, de Topkapi Fictie Film Prijs en de VPRO Documentaire Prijs uitgereikt. Lees meer over de winnaars van die prijzen. 

Digitaal filmlab NCP Holland reikte de prijs uit aan de film die door het publiek het hoogst gewaardeerd werd. De top 3:

1. Cowboys Janken Ook
2. Sacred Defense
3. IK

De KNF (Kring van Nederlandse Filmjournalisten) koos uit drie genomineerde films de beste Filmacademieproductie. De jury, bestaande uit Leo Bankersen, René van Dam, Luuk Imhann, Joyce Roodnat en Ronald Simons, koos voor Een scout weet de weg. 

Uit het juryrapport: 
"De jury was onder de indruk van de quasi-nonchalante maar trefzekere manier waarop de winnende film een bredere betekenis geeft aan iets dat alledaags en herkenbaar is. Het clubhuis staat voor de geheime wereld van de jeugd. Een wereld met eigen genoegens, rituelen en dromen die iedereen, net als Jasper, ooit moet verlaten."

De prijs bestaat uit een oorkonde en het aanbod van een gratis advies over of redactie van de persmap van de eerste bioscoopfilm van de winnaar.

 

Het juryrapport over de drie genomineerde films: 

Met excuses voor het ongemak (regie: Eva Zanen)
'Met excuses voor het ongemak' bevalt de jury door zijn radicale vormgeving: strakgespannen en cartoonesk. Ineens huivert de film. Alle personages zijn heimelijk in tranen. Ze beseffen dat het optimisme dat doorgaat voor fatsoen en goed gedrag hen verstikt.

Sacred Defense (regie: Nima Mohaghegh)
'Sacred Defense' benam de jury de adem met zijn verkenning van de grenzen van geloof én vaderschap. Claustrofobisch, gedurfd en ingedikt tot de essentie is deze film. En net zo urgent als in 1982, het jaar waarin hij zich afspeelt.

Een scout weet de weg (regie: Sjoerd Niekamp)
De juiste toon treffen en het juiste moment kiezen - die kunst verstaan de makers van 'Een scout weet de weg'. Een voortreffelijk ingeleefd portret van twee vrienden en van de scoutingclub die hun tweede thuis is.

Poster Cowboys Janken Ook
Still uit Een scout weet de weg
Delen