VSCD Mimeprijs en Colombina 2013 naar Theaterschool-alumni

Spiegel van Schweigman&

Gepubliceerd op

De voorstelling 'Spiegel' van Schweigman& heeft de VSCD Mimeprijs 2013 gewonnen. Schweigman& is de theatergroep met Boukje Schweigman, afgestudeerd aan de Mime Opleiding en Theun Mosk, afgestudeerd aan de Opleiding Techniek en Theater van de Theaterschool. De Colombina 2013 ging naar Astrid van Eck, afgestudeerd aan de Amsterdamse Toneelschool&Kleinkunstacademie.

De voorstelling 'Spiegel' van Schweigman& heeft de VSCD Mimeprijs 2013 gewonnen. Schweigman& is de theatergroep met Boukje Schweigman, afgestudeerd in 2003 aan de Mime Opleiding en Theun Mosk, afgestudeerd aan de Opleiding Techniek en Theater van de Theaterschool.  De Colombina 2013, de prijs voor de meest indrukwekkende vrouwelijke bijdragende rol ging naar Astrid van Eck, afgestudeerd in 2001 aan de Amsterdamse Toneelschool&Kleinkunstacademie.

De VSCD Mimeprijs wordt uitgereikt aan de persoon/groep die de belangrijkste bijdrage heeft geleverd aan mime in het betreffende seizoen. Dat kan zijn op het gebied van uitvoering, regie, choreografie etc. ‘Spiegel emotioneert en de toeschouwer voelt zowel angst voor het diepe donker als een kinderlijke nieuwsgierigheid’, aldus de mimejury. ‘Schweigmann& zuigt de toeschouwer de voorstelling in en laat hem verbaasd en getroffen achter.’  De jury prijst de unieke – en door de jaren heen meer en meer gerijpte – samenwerking tussen de regie van Boukje Schweigman en de scenografie van Theun Mosk, ‘die zorgt voor een unieke stem in het Nederlandse theaterlandschap.’
De samenwerking tussen Schweigman en Mosk is al tijdens hun opleiding aan de Theaterschool ontstaan.

Astrid van Eck krijgt de Colombia voor de meest indrukwekkende vrouwelijke bijdragende rol in ‘Honingjagers’ van Peer Wittenbols en Rob Lighthert. Over Astrid van Eck zegt de jury: ‘Van Eck geeft haast op een etherische manier gestalte aan haar personage als wijkverpleegster. Alleen al in de manier waarop zij zich beweegt, weet ze een rijke innerlijke wereld te suggereren. Kwetsbaar en dapper houdt zij zich staande en maakt zij zich niet meer druk over allerlei vooroordelen.’

De prijzen werden op 15 september 2013 uitgereikt in de Stadsschouwburg in Amsterdam.

Honingjagers met Astrid van Eck, foto: Jochem Jurgens

Delen