Nieuwe catalogus met afstudeerprojecten van de Academie van Bouwkunst

Gepubliceerd op

De nieuwe afstudeercatalogus van de Academie van Bouwkunst is een rijk geïllustreerd overzicht van 25 afstudeerprojecten van de ontwerpopleidingen architectuur, stedenbouw en landschapsarchitectuur van de lichting 2012-2013. Met tekstbijdragen van Jarrik Ouburg, Marieke Timmermans, Arjan Klok, Jurgen Bey en Aart Oxenaar.

Jarrik Ouburg (architectuur) roemt het 'nieuwe realisme' van deze nieuwe lichting architecten die nadrukkelijk op zoek zijn gegaan naar relevante ontwerpvraagstukken. Marieke Timmermans (landschapsarchitectuur) schrijft dat studenten steeds vaker een sterke persoonlijke betrokkenheid tonen bij de toekomststrategieën die zij voorstellen. En volgens opleidingshoofd Arjan Klok nemen afstudeerders van de masteropleiding Stedenbouw nadrukkelijk afstand van de modernistische dogma's ('te simplistisch'). De studenten van de lichting 2013 betonen zich progressief en gecommitteerd, en dat dwingt respect af, schrijft Klok.

Alle afstudeerprojecten, maquettes en plantekeningen, werden eind november tentoongesteld in het Academiegebouw. In de catalogus is ook het juryrapport opgenomen voor de vier nominaties voor Archiprix, de prijs voor het beste plan van de Nederlandse ontwerpopleidingen. Jurgen Bey, directeur van het Sandberg Instituut, was als visiting critic aan de jury toegevoegd. Hij schreef de inleiding voor de catalogus.

Bekijk hier de afstudeercatalogus. Download hier de gratis POD-versie. Bestel een geprint POD-exemplaar à €30,00 via bouwkunst-bibliotheek@ahk.nl.

Delen