12 alumni Academie van Bouwkunst op longlist Prix de Rome architectuur

Gepubliceerd op

Maar liefst 12 oud-studenten van de Academie van Bouwkunst staan op de longlist van de Prix de Rome 2014 architectuur. De Prix de Rome wordt 1 keer per vier jaar uitgereikt aan een talentvolle architect, stedenbouwer of tuin-/landschapsarchitect. De Prix de Rome is de oudste en belangrijkste prijs in Nederland voor beeldend kunstenaars en architecten onder de 40 jaar.

 

De ontwerpers op de longlist zijn voorgedragen door zogeheten scouts: professionals uit het werkveld die ieder twee nominaties mochten uitbrengen. De ontwerpers die voor de shortlist worden geselecteerd, krijgen een werkbudget en de opdracht om een schetsopdracht te maken voor een door de jury geformuleerde opgave. Het resultaat wordt in het najaar van 2014 gepresenteerd in Het Nieuwe Instituut, waar na een tweede juryronde de winnaar van de Prix de Rome architectuur wordt bekendgemaakt. De winnaar ontvangt een bedrag van € 40.000 en een werkperiode in de American Academy in Rome. De Prix de Rome architectuur werd in 2006 gewonnen door oud-student Landschapsarchitectuur Ronald Rietveld.

De genomineerde alumni voor de Prix de Rome architectuur zijn: Martijn Al, Meritxell Blanco Diaz, Dingeman Deijs, Steven Delva, Uri Gilad, Ard Hoksbergen, Anne Holtrop, Marit Janse, Jan Maas, Donna van Milligen Bielke, Kim Verhoeven en Iris Wijn. De Prix de Rome wordt georganiseerd en gefinancierd door het Mondriaan Fonds. Bij de architectuurronde wordt het Mondriaan Fonds geadviseerd door Het Nieuwe Instituut en door het Stimuleringsfonds Creatieve Industrie.

'Zoutkristallen' van Marit Janse is ook genomineerd voor de AHK Eindwerkprijs 2013

Kartuizerklooster, Ard Hoksbergen (Lichting 2011)

Space in four parts, Kim Verhoeven (Lichting 2011)

Bestemming Sloterdijk, Iris Wijn (Lichting 2014)

Delen