Studenten ontwerpen nieuwe wildernis in Nieuw-West

Gepubliceerd op

Het winnende studententeam van de Winter School 'Slim City' ontwierp een plan waarin kinderen in het Amsterdamse stadsdeel Nieuw-West in een aantrekkelijke 'nieuwe wildernis' veilig kunnen buitenspelen.

In Amsterdam Nieuw-West liggen de speelplaatsen er deze winter verlaten bij. Onder de iglo, het door Aldo van Eyck (1918-1999) ontworpen iconische klimrek, waarvan er duizenden zijn geproduceerd, ligt een grote plas water. In de koude regen is het niet fijn buitenspelen; kinderen blijven liever binnen. Maar had het gesneeuwd, zo zei Van Eyck, dan nemen kinderen de stad over: ze sleeën, gooien sneeuwballen, maken sneeuwpoppen - ze zijn zichtbaarder dan ooit. Met een dik pak sneeuw breidt de vrije ruimte om te spelen zich uit tot voorbij de saaie, aangeharkte speelplaatsen: kinderen glijden met hun slee van een talud, op verborgen plekjes ligt perfecte sneeuwballensneeuw. Zelfs ouders langlaufen op de groenstroken.

Van Eyck liet het in Amsterdam 'speelplaatsen sneeuwen', heet het. Maar het is de warmste winter sinds een eeuw en om de eenvormige speelplaatsen in Nieuw-West zijn hoge hekken ('speelkooien') geplaatst. Van de 860 speelplaatsen die Van Eyck ontwierp, waren er in 2001 ongeveer 90 over. Nu is er nog meer verkeer en nog minder speelplaatsen.

In het winnend ontwerp van de Winter School 'Slim City' (A New Nieuw-West) wordt nieuwe speelruimte gecreëerd tussen de karakteristieke L-vormige woonblokken en binnentuinen in Nieuw-West. Deze vormen samen een 'nieuwe wildernis' die de fantasie van de kinderen prikkelt. Ze kunnen er op ontdekkingstocht gaan en komen zo meer in beweging. 

De ontwerptekeningen van het 'wilde Nieuw-West' zijn zeer overtuigend. Een 'realistisch en compleet plan', vond de jury (Han Wiskerke, Rob Hootsmans en Naomi Felder). Het team presenteerde een 'goed onderbouwd en welomschreven plan, met een 'groot sociaal effect dat de nieuwe identiteit van de buurt bepaald'. De teamleden: Daniel Bakker, Anna Fink, David Habets, Dennis Meijerink, Laurens Schuitmaker, Natalia Sulkowska, David Tol en Irma van Weeren.

Totaal 19 studententeams werkten tijdens de Winter School van 20 tot en met 31 januari 2014 aan innovatieve ontwerpvoorstellen om inwoners van Amsterdam meer en vaker in beweging te krijgen. Alle ontwerpvoorstellen worden gebundeld en aangeboden aan de wethouder Zorg en Welzijn van de gemeente Amsterdam, Eric van der Burg.

Booklet Winter School 'Slim City' 

Delen