Erfgoedarena: Queering the Collections

Gepubliceerd op

Moeten erfgoedinstellingen actief aan homo-emancipatie bijdragen? Musea kunnen door eigentijds verzamelen aandacht aan de LHBT-gemeenschap geven of pink trails in bestaande collecties aanleggen, zoals het British Museum vorig jaar deed. Of activistisch historische figuren outen zoals koning Willem II, verzamelaar Abraham Bredius, componist Tsjaikowski, cabaretier Wim Sonneveld. Maar misschien zijn de belangenorganisaties zoals het COC en het IHLIA daartoe zelf veel beter in staat?

Aids-quilts in het museum of meer?

Moeten erfgoedinstellingen actief aan homo-emancipatie bijdragen? Musea kunnen door eigentijds verzamelen aandacht aan de LHBT-gemeenschap geven of pink trails in bestaande collecties aanleggen, zoals het British Museum vorig jaar deed. Of activistisch historische figuren outen zoals koning Willem II, verzamelaar Abraham Bredius, componist Tsjaikowski, cabaretier Wim Sonneveld. Maar misschien zijn de belangenorganisaties zoals het COC en het IHLIA daartoe zelf veel beter in staat?

Om het belang van een inclusieve geschiedenis te onderstrepen deed het Amsterdam Museum een historische aankoop. Met een tiental zusterinstellingen kochten zij een aantal van de in totaal 29 in Nederland gemaakte Aids Memorial Quilts aan. Met deze quilts onttrokken Amerikaanse activisten in de jaren tachtig AIDS-slachtoffers aan de anonimiteit: naamdoeken als monument. Later is het maken van aidsquilts een ritueel geworden om de donkere jaren van de beginnende epidemie te gedenken. Erfgoed is ontstaan.

In 2016 is Amsterdam gastheer van de Europride. In het jaar daarvoor plannen het IHLIA en het Amsterdam Museum een (inter)nationale conferentie over de zichtbaarheid van homo's, lesbo's, bi's en transgenders in de wereld van het erfgoed.

Alle musea een roze afdeling? Waar zie je een homo in de collectie? Moet dat wel? Wat doen archieven met genderminderheden? Waar zijn de pink stadswandelingen – de geografie van verboden lusten, ongevraagde identiteiten en geheime toevluchtsoorden? 

Léontine Meijer – van Mensch (Reinwardt Academie) legt het Aids Quilt-project uit. Denk mee met Annemarie de Wildt (Amsterdam Museum) over missie, grenzen en sociale rechtvaardigheid. Lonneke van de Hoonaard (IHLIA) vertelt over het recht van LHBT op zichtbaarheid in erfgoedinstellingen.

Laat je informeren, en praat onder leiding van Imre Vegh (debat.nl) mee op woensdag 2 april. Wat moet, wat mag, wat kan? 

Tijd en locatie Erfgoedarena
Woensdag 2 april 2014, 20.00 uur, inloop vanaf 19.30 uur.
Reinwardt Academie, Dapperstraat 315, 1093 BS Amsterdam

Toegang
Deelname gratis, aanmelden via  www.reinwardtcommunity.nl 

Hier moet je eerst inloggen, daarvoor zijn twee opties:
1. Inloggen met een Facebook profiel
2. Een profiel aan maken voor de communitysite (aanmelden).

Delen