Studenten en medewerkers denken mee over duurzaamheid op de AHK

Gepubliceerd op

Op 25 maart jl. organiseerde het Duurzaamheidsplatform van de AHK de Duurzaamheidsdag om het bewustzijn rond dit thema te vergroten. Onderdeel van de dag was een duurzame ideeënwedstrijd waarbij studenten en medewerkers fietsen konden winnen met hun duurzame ideeën voor de hogeschool. Bekijk de uitslag in het videoverslag.

Op 25 maart jl. organiseerde het Duurzaamheidsplatform van de AHK de Duurzaamheidsdag om het bewustzijn rond dit thema te vergroten. Onderdeel van de dag was een duurzame ideeënwedstrijd waarbij studenten en medewerkers fietsen konden winnen met hun duurzame ideeën voor de hogeschool. Bekijk de uitslag in het videoverslag.

Studenten en medewerkers zonden meer dan 200 ideeën in. Wie zijn de winnaars van de fietsen en welke ideeën hebben zij voor een duurzamere AHK?

  • Gregorius Kuijlenburg (student Docent beeldende kunst en vormgeving): "Ik stel voor een serie lessen aan te bieden over het gebruik en maken van duurzaam materiaal voor de eigen praktijk. Er moet meer aandacht komen voor duurzame technieken en materialen. Zo zijn er tal van alternatieven voor olieverf. Het is boeiend om je eigen materiaal te maken, omdat je je eigen methodes kunt ontwikkelen die uniek zijn voor jouw praktijk. Je gooit minder weg en het is goedkoper dan de tube verf in de winkel."
  • Kim Kool (student master Landschapsarchitectuur): "Er zouden meer interdisciplinaire projecten moeten zijn. Door dit soort samenwerkingsverbanden kunnen waardevolle relaties ontstaan. We zouden materiaal moeten delen en hergebruiken. Door dit te combineren met het uitwisselen van kennis en ervaring tussen de opleidingen (een gezamenlijk fablab in plaats van afzonderlijke werkplaatsen), levert het zowel iets op voor duurzaamheid als voor de kennis en het netwerk."
  • Joost Njio (sectormedewerker theater): "Theaterschool-studenten zijn fysiek ontzettend actief. Er wordt wat afgedanst en gesprongen op de vloeren in de vele studio’s die het gebouw rijk is. De studio’s kunnen worden voorzien van energie opwekkende vloeren. Het zal een investering zijn, maar na een aantal jaren zal het zich terugbetalen."
  • Denise van den Hoek (student Productie): "Je moet eerst besef bij mensen creëren, daarna kan je samenwerken tot een groener resultaat. Zolang men blijft denken dat duurzaamheid alleen maar geld kost, en het een last op de schouders is, zal men niet de moeite nemen om mee te werken. Mijn tip is om mensen bewust te maken van kleine dingen die kosteloos duurzamer kunnen. Op een creatieve manier moeten we tips en trucs gaan uitbrengen."
  • Aysha Wills (student Oude muziek): "Veel groenten worden weggegooid omdat ze te dik, te dun, te krom, of te lelijk zijn. Daarom vind ik dat de catering van de AHK het bedrijfje Kromkommer moet steunen, dat zorgt dat ook het imperfecte fruit en groente op ons bord terechtkomt."
  • Caecilia Rasch (student Cultureel erfgoed): "Verkoop herbruikbare bekers in de kantine, waarmee je korting krijgt op koffie en thee. De opbrengst van de bekers kan gebruikt worden voor een goed doel of voor andere duurzaamheidsvoorzieningen binnen de AHK."

In het kader van het duurzaamheidsbeleid worden de duurzame ideeën waar mogelijk uitgevoerd.

Delen