Studenten maken Amsterdamse Javastraat tot Museumstraat

Gepubliceerd op

Op 24 mei waren de bewoners van de Javastraat museumdirecteur en toonden zij collectiestukken van Amsterdamse musea bij hen thuis. De museumdirecteuren voor één dag stelden hun huizen open en nodigden bezoekers uit die het leuk vonden om mooie kunst en interessante verhalen in de woonkamer van een buurt- of stadgenoot te zien. In het kader van hun minor Cultureel ondernemen in de bachelor Cultureel erfgoed organiseerden studenten deze pilot.

Op 24 mei waren de bewoners van de Javastraat museumdirecteur en toonden zij collectiestukken van Amsterdamse musea bij hen thuis. De museumdirecteuren voor één dag stelden hun huizen open en nodigden bezoekers uit die het leuk vonden om mooie kunst en interessante verhalen in de woonkamer van een buurt- of stadgenoot te zien. In het kader van hun minor Cultureel ondernemen in de bachelor Cultureel erfgoed organiseerden studenten deze pilot.

Javastraat Museumstraat

Deelnemende musea waren het Tropenmuseum, Foam, de Hortus Botanicus Amsterdam, het Multatuli Huis, het Scheepvaartmuseum en ARCAM (Architectuurcentrum Amsterdam). Na een meet & match tussen geïnteresseerde bewoners van de Javastraat en museummedewerkers werden collectiestukken geselecteerd voor tentoonstelling in de huizen. Persoonlijke verhalen en interieur werden aangevuld met kunst uit de musea. Op de dag vonden op straat ook activiteiten plaats, georganiseerd door of in samenwerking met buurtbewoners.

Meer informatie op museumstraat.nl/amsterdam

Museumstraat Rotterdam
De eerste editie van Museumstraat Rotterdam is ontstaan uit een samenwerking van vijf Rotterdamse musea en de bewoners in vier Rotterdamse straten. In iedere straat werd een looproute uitgezet langs woonhuizen die hun deuren openzetten. Door het enthousiasme bij alle partijen is het project in 2013 overgenomen door een speciaal in het leven geroepen Stichting Museumstraat. Dit jaar kent Museumstraat Rotterdam haar derde editie.

Museumstraat Amsterdam?
De Stichting Museumstraat wil uitbreiden naar andere steden. Amsterdam is de eerste stad die onderzocht is. Studenten van de minor cultureel ondernemen onderzoeken de haalbaarheid van een Amsterdamse editie van Museumstraat in 2015. Onderdeel van dit onderzoek is de testdag. In 2015 kan in principe iedere Amsterdamse straat met enthousiaste buurtbewoners voor Museumstraat in aanmerking komen.

Delen