In memoriam Matthias Mooij (1976-2014)

Gepubliceerd op

Theaterregisseur Matthias Mooij is donderdagochtend 24 juli na een jaar lange strijd tegen longkanker in zijn slaap overleden. Matthias Mooij studeerde in 2005 af aan de Regie Opleiding van de Theaterschool.

Theaterregisseur Matthias Mooij is donderdagochtend 24 juli na een jaar lange strijd tegen longkanker in zijn slaap overleden. Matthias Mooij studeerde in 2005 af aan de Regie Opleiding van de Theaterschool.

Na zijn studie werkte Matthias als freelance regisseur met een grote interesse voor muziektheater. Hij maakte onder andere voorstellingen bij de Toneelschuur, Korzo, Huis a/d Werf en de Utrechtse Spelen en werkte als vaste assistent-regisseur samen met Ivo van Hove, Johan Simons en Pierre Audi bij Toneelgroep Amsterdam. Matthias begon bij TA ooit als kijkstagiair bij Scènes uit een huwelijk in 2004. Hij assisteerde bij alle megaproducties van Toneelgroep Amsterdam: Romeinse tragedies, Antonioni Project en De Russen!
 
In 2013 maakte hij zijn eerste grotezaalvoorstelling Mogadishu in opdracht van De Utrechtse Spelen met ervaren acteurs en jonge acteertalenten. Mooij maakte in Zwitserland verschillende muziektheaterstukken, o.a. bij Junges Theater Basel. In 2010 ontving hij daarvoor een nominatie voor de ZKB-förderpreis.
 
In opdracht van de Diamantfabriek en voorheen Korzo maakte hij The open road, een voorstelling die in 2010 werd doorontwikkeld voor een landelijke tournee in het kader van de serie Club Opera. Mooij bracht in The open road en in het eerder voor Korzo gemaakte De Stad met componiste Kate Moore een spannende synergie tot stand tussen muziek en drama. In 2013 maakte hij in opdracht van de Diamantfabriek samen met componist Benedict Weisser de succesvolle muziektheatervoorstelling Conversations with my mother, een samenwerking met het gerenommeerde ensemble Nieuw Amsterdams Peil die afgelopen december in première ging in Muziekgebouw aan ’t IJ en lovend werd ontvangen door pers en publiek.
 
Jan Zoet, directeur de Theaterschool: ‘Matthias was een belangrijke regisseur van muziektheater en bovenal een bevlogen en betrokken collega, die veel te vroeg ons is ontvallen.’

Javier López Piñón, artistiek leider Regie Opleiding a.i. 2013-2014: ‘Heengaan op zo'n schandalig jonge leeftijd slaat diepe wonden, bij zijn bewonderaars, zijn collega's en vooral bij zijn vrienden en verwanten. Wij wensen hun veel sterkte bij de verwerking van het verdriet.’

Delen