Oudstudenten genomineerd voor NFF Debuut Competitie

Gepubliceerd op

Twee oudstudenten van de Filmacademie zijn genomineerd voor de Debuut Competitie van het Nederlands Film Festival.

 

Nelleke Koop (regie documentaire, L09) en Menno Otten (regie documentaire, L09) maken allebei kans op de prijs voor de beste debuutfilm van het filmfestival.

Koop is genomineerd voor de film WATERLIJKEN, Otten voor VIA DOLOROSA.

Uit het juryrapport:
WATERLIJKEN van Nelleke Koop
Deze film laat de werkelijkheid zien bij autopsies: geen glamour zoals bij NCIS en andere series, maar hard en gewetensvol werken. De film laat zien hoe een lijk langzaam een onderzoeksobject wordt en vervolgens weer een mens. De film is met zeer veel respect gedraaid. Weinig wordt verhuld behalve beelden die een identificatie van de slachtoffers mogelijk zou kunnen maken.

VIA DOLOROSA van Menno Otten
De filmmaker is zeer consequent in zijn keuzes. De film geeft een liefdevolle blik op mens en ritueel. Er wordt niet geprobeerd een concreet verhaal te vertellen, maar om een visueel gevoel te geven. De maker heeft een stilistische uitdaging gezocht en is in zijn opzet geslaagd. Het is gelukt om in een vrijwel abstracte film een heldere spanningsboog te creëren.

De Gemeente Utrecht heeft de Filmprijs van de Stad Utrecht aan de NFF Debuut Competitie verbonden, bestaande uit een beeld en een geldbedrag van €5.000,-. Filmmakers die hun officiële debuut maken met een speelfilm, documentaire, korte film of televisiedrama komen in aanmerking voor selectie.

De jury bestaat uit regisseur Saskia Diesing, producent Chris Mouw en universitair docent media Alec Badenoch. Bij de voorontvangst op de NFF Openingsavond op woensdag 24 september maakt de burgemeester van Utrecht, Jan van Zanen, de winnaar bekend.

Delen