Erfgoedarena: Hoor wie klopt daar?

Gepubliceerd op

Wie in Nederland is opgegroeid, heeft vast herinneringen aan de intocht van Sinterklaas, het zetten van de schoen, op school op schoot, de zak met cadeautjes en de spanning voor het bonzen op de deur door Zwarte Piet op pakjesavond. In afwachting van de magische datum van 5 december, verandert Nederland in een openluchttheater met Sint, Piet en speculaas in de hoofdrol. Het spel van vertellen en dichten, verkleden, zingen en surprises is dan ook in 2010 tot belangrijkste Nederlandse traditie gekozen.

De identiteit van Sinterklaas en Zwarte Piet in de hoofdrolToen duidelijk werd dat Nederland de internationale UNESCO conventie ter Bescherming van Immaterieel Erfgoed zou ratificeren, werd verwacht dat het Sinterklaasfeest op de Nationale Inventaris zou komen. Er waren zelfs signalen dat Sinterklaas de logische Nederlandse kandidaat was voor de internationale UNESCO Representatieve Lijst van het Immaterieel Cultureel Erfgoed van de Mensheid.

Hoe anders is de situatie nu. De sinds de jaren tachtig sluimerende tegenstand tegen Zwarte Piet, en is de basis geworden van een waar nationaal debat. Voor- en tegenstanders hebben zich ingegraven. Er staan inmiddels al 50 tradities op de Nationale Inventaris van het Nederlands Centrum voor Volkscultuur en Immaterieel Erfgoed, maar het Sinterklaasfeest ontbreekt.

De maatschappelijke discussie uit 2013 lijkt dit jaar door te gaan. Hoe kunnen erfgoedprofessionals een bijdragen leveren aan de discussie? Moeten zij het gesprek faciliteren, feiten aanreiken? Bestaan die eigenlijk feiten wel, of draait alles om perceptie? Is de reis belangrijker dan de bestemming? In deze Erfgoedarena komen twee heel uiteenlopende visies aanbod namelijk de rekkelijken en preciezen.

Kom mee praten op 1 oktober met Henk Leegte - predikant van de Singelkerk en bestuurslid van Stichting Sint in Amsterdam, Frits Booy - schrijver, neerlandicus, historicus en publicist, Raul Balai - beeldend kunstenaar, eigenaar van design studio Het IJzeren Gordijn en betrokken bij stichting Nederland Wordt Beter en Gábor Kozijn - docent aan de Reinwardt Academie. Het gesprek wordt gemodereerd door Imre Vegh (debat.nl).

Tijd: woensdag 1 oktober 2014, 20.00-22.00 uur, inloop vanaf 19.30 uur
Locatie: Reinwardt Academie, Dapperstraat 315, 1093 BS Amsterdam
Aanmelden: deelname gratis; aanmelden via de undefinedReinwardt Community
Hier moet je eerst inloggen, daarvoor zijn twee opties:
1. Inloggen met een Facebook-profiel.
2. Een profiel aan maken voor de communitysite (aanmelden).

Delen