Moscow goes Reinwardt & Reinwardt goes Moscow

Gepubliceerd op

Ambtenaren, HO-docenten en vrijwilligersorganisaties monumentenzorg en restauratie uit Moskou brachten begin september een bezoek aan Nederland. Door de recente economische boom van Moskou, met een tiende van het oppervlak van Nederland en 18 miljoen inwoners, staat het erfgoed er onder zware druk. De delegatie was op zoek naar best practices in de restauratie- en monumentenzorg. De slotconferentie over cultural resource management in Nederland en Rusland vond plaats op 5 september op de Reinwardt Academie.

Ambtenaren, HO-docenten en vrijwilligersorganisaties monumentenzorg en restauratie uit Moskou brachten begin september een bezoek aan Nederland. Door de recente economische boom van Moskou, met een tiende van het oppervlak van Nederland en 18 miljoen inwoners, staat het erfgoed er onder zware druk. De delegatie was op zoek naar best practices in de restauratie- en monumentenzorg. De slotconferentie over cultural resource management in Nederland en Rusland vond plaats op 5 september op de Reinwardt Academie.

Slotconferentie
De architecten Pi de Bruijn en Paul Meurs en Amsterdamse museale samenwerkingsmakelaar Björn Stenvers leverden bijzondere bijdragen aan de slotconferentie. Deelnemers aan Nederlandse zijde waren medewerkers van de ambassade in Moskou, docenten, studenten en alumni van de Reinwardt Academie.

De Russische bezoekers verbaasden zich over de verfijnde en omvangrijke regulering van de Nederlandse monumentenzorg. De Bruijn en Meurs wezen op het belang van een integrale benadering van de stad-als-landschap. Nederlandse landschapsarchitecten worden nu betrokken bij het herstel van twintig Moskouse stadsparken.

Meer informatie over de conferentie

Reinwardt goes Moscow
Initiatiefnemer is de Polytechnic Museum Development Foundation in Moskou, een stuurgroep van jonge ambitieuze professionals die met de Higher School of Economics (HSE) in Moskou werken aan de hervorming van een van 's werelds oudste wetenschapsmusea. De bestaande opleidingen in de Russische Federatie houden zich vooral bezig met behoud en beheer.

Docenten van de Reinwardt Academie Ruben Smit, Marc Pil, Simone Stoltz, Theo Meereboer, Jasper Visser en lector Riemer Knoop gaan in het najaar op hun beurt op verkenning in Moskou. Ze onderzoeken er de mogelijkheden van het opzetten van een hedendaagse opleiding museologie en geven op de HSE proefcolleges over Museum Management, Curatorship, Audience Development en Digital Engagements.

Delen