Lector Marijke Hoogenboom presenteert op conferentie Theaterwetenschap UvA en MyCreativity

Gepubliceerd op

Tijdens de conferentie Stukken | Stijlen | Stelsels - 50 jaar Theater in Nederland verdedigt lector Marijke Hoogenboom in 6 minuten en 40 seconden de stelling: De theaterwetenschap gaat het Nederlandse theatergeheugen niet redden. De conferentie wordt georganiseerd op 25 oktober door de Universiteit van Amsterdam. Daarnaast zal Hoogenboom in november deelnemen aan een panelgesprek op de conferentie MyCreativity: a reality check on the creative industries.

Tijdens de conferentie Stukken | Stijlen | Stelsels - 50 jaar Theater in Nederland verdedigt lector Marijke Hoogenboom  in 6 minuten en 40 seconden de stelling: 'De theaterwetenschap gaat het Nederlandse theatergeheugen niet redden'. De conferentie wordt georganiseerd op 25 oktober door de Universiteit van Amsterdam. Daarnaast zal Hoogenboom in november deelnemen aan een panelgesprek op de conferentie MyCreativity: a reality check on the creative industries.

25 oktober 2014
Stelling 18 in 6 minuten en 40 seconden

Ter gelegenheid van het 50 jarig bestaan van de theater(wetenschap) in Nederland (1964-2014) organiseert de Universiteit van Amsterdam de jubileumconferentie Stukken | Stijlen | Stelsels - 50 jaar Theater in Nederland. Met deze conferentie wordt terug gekeken op de geschiedenis van de opleiding en de geschiedenis van het theater in Nederland. Verspreid over meerdere podia zullen op zaterdag 25 oktober 50 theatermakers, beleidsmakers, theaterwetenschappers en andere professionals, van verschillende generaties 50 stellingen van 6 minuten en 40 seconden verdedigen. Die stellingen hebben betrekking op breukpunten, pijnpunten en hoogtepunten in het theater van de afgelopen 50 jaar. Alles mag – provoceren, rehabiliteren, nuanceren, verzoenen, demystificeren, radicaliseren. De 50 optredens zorgen samen voor een  informatieve en performatieve tentoonstelling, een wandeling door de geschiedenis van het theater (en de theaterwetenschap) in Nederland sinds 1964! Marijke Hoogenboom verdedigt:

Stelling 18: De theaterwetenschap gaat het Nederlandse theatergeheugen niet redden.
U wilt een bijdrage leveren aan het geheugen van het theater in Nederland? Vergeet de theaterwetenschap. De Nederlandse podiumkunsten kennen niet alleen een unieke geschiedenis van individuele kunstenaars en gezelschappen, maar ook van eigengereide ‘instituten’ die verantwoordelijkheid hebben genomen om reflectie en onderzoek dicht op de huid van de artistieke praktijk te organiseren.


20, 21 november 2014
MyCreativity: A reality check on the creative industries

Tijdens de conferentie MyCreativity: a reality check on the creative industrieszal Marijke Hoogenboom deelnemen aan een panelgesprek. De conferentie, die van 20-21 November 2014 in het Trouwgebouw Amsterdam gehouden wordt, bestaat uit presentaties, discussies, kunst, workshops en performances. Samen met panelleden Joke Hermes en Ela Kagel zal Hoogenboom een sessie presenteren over Creative Production after the Creative Industry.

Het beleid van de creatieve industrie heeft ogenschijnlijk de ambitie om structurele omstandigheden te bieden waarin artistieke en creatieve activiteiten economisch kunnen gedijen. Maar wat is de werkelijke impact van dit beleid als het gaat om creatieve productie? Leidt dit model inderdaad tot een uitbreiding van mogelijkheden voor creatieve producenten? Of dwingt het hen in de richting van neoliberaal spektakel, verborgen achter inhoudsloze nietszeggende retoriek? Dit panel bekijkt de huidige voorwaarden van de creatieve productie vanuit verschillende invalshoeken. Wat betekent het om in deze tijd een creative producer te zijn en te werken met een grote diversiteit aan makers zoals digitale freelancers, vormgevers, of theatermakers? In het panelgesprek wordt gezocht naar nieuwe patronen, worden alternatieven besproken en overlevingsstrategieën doorgelicht.

Voor studenten is er een kortingsprijs van 50%. Een dagkaart kost €10,- inclusief lunch.

 

Delen