Madeleine Maaskant nieuwe directeur Academie van Bouwkunst

Madeleine Maaskant (foto: Claudia Otten)

Madeleine Maaskant (foto: Claudia Otten)

Gepubliceerd op

Het College van Bestuur van de Amsterdamse Hogeschool voor de Kunsten (AHK) heeft Madeleine Maaskant benoemd tot directeur van de Academie van Bouwkunst. Maaskant volgt per 1 juni 2015 Aart Oxenaar op, die begin dit jaar directeur Monumenten en Archeologie bij de Gemeente Amsterdam werd.

 

Madeleine Maaskant (1966) is sinds 2010 hoofd van de afdeling Gebouwen van Natuurmonumenten en bestuursvoorzitter van Stichting Archiprix en Archiprix International, het samenwerkingsverband van onderwijsinstellingen voor hoger onderwijs op het gebied van architectuur, stedenbouw en landschapsarchitectuur. De afgelopen vijftien jaar was zij al diverse malen aan de Academie van Bouwkunst verbonden als gastdocent en lid van afstudeer- en examencommissies.

Het College van Bestuur van de AHK is verheugd over de komst van Maaskant. ‘Met haar vakinhoudelijke kennis, haar staat van dienst in het veld en haar bestuurlijke ervaring is Madeleine Maaskant een grote aanwinst voor de Academie van Bouwkunst’, aldus voorzitter Bert Verveld. ‘Ik ben ervan overtuigd dat zij de vooraanstaande positie die de Academie nu al inneemt, nationaal en internationaal verder kan versterken.’

Over Madeleine Maaskant
Madeleine Maaskant studeerde Bouwkunde aan de TU Delft. Na het winnen van de tweejaarlijkse Europan-prijsvraag richtte zij in 1996 met Victor van Velzen het bureau Maaskant en van Velzen Architecten op, waarvoor zij tot 2010 werkzaam was. Voorafgaand aan haar voorzitterschap van Archiprix deed zij bestuurlijke ervaring in het architecturale veld op als bestuurslid van Europan Nederland en de Jaap Bakema Foundation, beide tussen 2008 en 2010. Daarnaast is Maaskant een veelgevraagd jurylid van architectuurprijzen. Zij jureerde onder andere voor Archiprix, BNA Gebouw van het Jaar, Gouden Piramide, Europan en dit jaar het Ithaka Stipendium.

Maaskant over haar benoeming: ‘Aan de inzendingen voor de Archiprix, en ook als gastdocent, zie ik de enorme gedrevenheid en kwaliteit die binnen deze Academie aanwezig zijn. Dit is de plek waar de toekomst van het vak wordt vormgegeven; daaraan te mogen bijdragen, dicht bij de studenten, is voor mij een zeer inspirerend vooruitzicht.’

Over de Academie van Bouwkunst
De Academie van Bouwkunst Amsterdam is het enige opleidingsinstituut in Nederland dat de drie ontwerpdisciplines Architectuur, Stedenbouw en Landschapsarchitectuur binnen haar muren verenigt en deels multidisciplinair aanbiedt. Kenmerkend voor het onderwijs aan de Academie is het concurrent onderwijsmodel, waarin opleiding en beroepservaring hand in hand gaan.

De Academie vormt samen met het Conservatorium van Amsterdam, de Nederlandse Filmacademie, de Theaterschool, de Academie voor Beeldende Vorming en de Reinwardt Academie de Amsterdamse Hogeschool voor de Kunsten (AHK).

Delen