Erfgoedarena 22 april: Waar staan we nu?

Gepubliceerd op

Een kwart eeuw ‘collectiemobiliteit'. Waar staan we nu? Nog steeds is maar vijf procent van de museumcollecties zichtbaar voor publiek en minder dan een vijfde staat online. Gezamenlijke aankopen en ruimhartig elkaars collecties gebruiken is nog steeds een schoon en voor duur geld worden dezelfde voorwerpen aangekocht. Is collectiemobiliteit een reëel perspectief of een papieren tijger?

De Erfgoedarena op 22 april is hieraan gewijd. Een update over de stand van zaken na 25 jaar, en een debat over wat we daarvan vinden. Een avond over best practices, gunfactoren en narcistische verzameldrift.

Het begrip collectiemobiliteit is in 1990 geïntroduceerd door minister D’Ancona, als instrument om de Collectie Nederland vleugels te geven. Tien jaar later drong staatsecretaris Van de Ploeg op meer samenwerking aan. In 2008 publiceerden de Mondriaan Stichting en Erfgoed Nederland Voor de eeuwigheid? Over collectiebeleid in Nederland, een kritische rondgang bij museumdirecteuren, beleidsmakers en experts over de ‘Collectie Nederland’.

Want hoe stemmen we collecties op elkaar af? Wat zijn de belemmeringen voor onderlinge langdurige bruiklenen? Welke voorbeelden van succesvolle uitruil en gemeenschappelijke aankoop zijn er? En vooral, hoe moet je, of kun je, tegen het onderwerp aankijken? U gaat met onderstaande gastsprekers onder leiding van Riemer Knoop in op feiten, visies en meningen. Gastsprekers: Benno Tempel (Gemeentemuseum Den Haag), Dieuwertje Wijsmuller (Stichting Onterfd Goed), Magriet de Jong (Nederlandse Museumvereniging) en Bart Rutten (Stedelijk Museum Amsterdam).

Traditiegetrouw wordt afgesloten met een informele netwerkborrel in de academie.

Wanneer: woensdag 22 april 2015
Hoe laat: 20.00 uur, inloop vanaf 19.30 uur
Waar: Reinwardt Academie, Dapperstraat 315, 1093 BS, Amsterdam
Toegang: deelname gratis; aanmelden via de Reinwardt Community. Rechts bovenin ziet u daarvoor twee opties: inloggen met uw Facebook profiel of met een account voor de communitysite.

Delen