Eerstejaars studenten Academie voor Beeldende Vorming onderzoeken 'Guilty Pleasures'

Fans van de boybandOne Direction posten fanart in wereldwijde online communities en geven en ontvangen op deze manier feedback.

Gepubliceerd op

Voor het vak Docent van de Toekomst onderzochten eerstejaars studenten informele kunstvormen. Zij stelden vragen over visuele creatieve activiteiten die jongeren buiten de schoolbanken verrichten en wat zij hiervan leren.

'Guilty Pleasures': informele kunstvormen
Voor het vak Docent van de Toekomst onderzochten eerstejaars studenten informele kunstvormen. Zij stelden vragen over visuele creatieve activiteiten die jongeren buiten de schoolbanken verrichten en wat zij hiervan leren. Zou er een verbinding met deze creatieve vormen gelegd kunnen worden in het onderwijs, naast klassieke kunstvormen zoals tekenen en schilderen?

De gedachte achter het onderzoek was de stelling dat er enorme creatieve mogelijkheden liggen in het informele domein waar jongeren van elkaar leren zonder docenten. Studenten onderzochten hun directe omgeving, die van scholieren en het internet. Ze spoorden innovatieve creatieve communities op en interviewden onder andere preparateurs die met liefde dieren opzetten, creatieve fans van de boyband One Direction, cosplayers die hun kostuums baseren op films en comics, en special make-up artists die verder gaan waar grimeurs stoppen.
Bekijk hier hun videotoelichting en crowdfundingsactie 

Onderzoeksresultaten
De resultaten van het onderzoek worden in een zelf vormgegeven publicatie gepresenteerd en aangeboden aan de deelnemers van het onderzoek, kunstdocenten en geĆÆnteresseerd publiek. Folkert Haanstra, lector kunst- en cultuureducatie van de Amsterdamse Hogeschool voor de Kunsten schreef het voorwoord van de publicatie.

Tijdens de feestelijke presentatie van het boek in expositieruimte De Punt, is er tevens een expositie van objecten, foto's en tekstfragmenten uit het onderzoek.

Presentatie
Datum: donderdag 11 juni
Aanvang: 19.00 uur
Locatie: De Punt, Frans de Wollantstraat 84, Amsterdam

Delen