Studenten Reinwardt Academie organiseren tweede jaargang Amsterdamse museumstraat

Gepubliceerd op

Vera Bals, Jessie Bertolai, Charlotte Bijl, Maaike Blaak, Karin Kuwahara, Talitha van Ooyen, Gitte van Reeuwijk, Lieneke van Rijn, Sem Roefs en Siënna Veelders organiseren op zaterdag 23 mei de tweede jaargang van de Museumstraat: 11 bewoners van de Pretoriusstraat (Transvaalbuurt, Amsterdam) zijn voor één dag museumdirecteur.

Vera Bals, Jessie Bertolai, Charlotte Bijl, Maaike Blaak, Karin Kuwahara,  Talitha van Ooyen, Gitte van Reeuwijk, Lieneke van Rijn, Sem Roefs en Siënna Veelders organiseren op zaterdag 23 mei de tweede jaargang van de Museumstraat: 11 bewoners van de Pretoriusstraat (Transvaalbuurt, Amsterdam) zijn voor één dag museumdirecteur. Voor de realisatie van het project maken ze gebruik van crowdfunding. De studenten organiseren de dag in het kader van de minor Cultureel ondernemen.

Samen naar kunst kijken

De ‘museumdirecteuren’ kozen één of meer museumstukken uit de collecties van Amsterdamse musea dat past bij hun verhaal en leven. De objecten stellen ze tentoon in hun eigen woning en nodigen vervolgens buren en publiek uit om te komen kijken. Door het tentoonstellen in die bijzondere omgeving ontstaat een andere manier van kijken naar kunst. Wat staat goed boven de bank? Wat is mooi en waarom wordt een kunstwerk gekozen? De woningen van de deelnemers zijn op zaterdag 23 mei van 11.00-17.30 uur vrij toegankelijk. Ter gelegenheid van de dag zijn er in de buurt ook andere activiteiten zoals een open podium, een optreden door conservatoriumstudenten en rondleidingen.

Museumstraat verbindt mensen en musea
Stichting Museumstraat brengt musea naar de mensen en combineert verhalen over de objecten met die van de bewoners van de straat. Hiermee bevordert de stichting de duurzame relatie van buurtbewoners onderling en de relatie van mensen met musea. De museumdirecteuren voor één dag zijn door middel van een ‘meet&match’ gekoppeld aan de deelnemende Amsterdamse organisaties: Foam, Amsterdam Museum, CBK, Hortus Botanicus, UNESCO Werelderfgoed Podium, Tropenmuseum, Allard Pierson Museum, Multatuli Huis, ARCAM, De Appel en EYE.

Er hebben eerder succesvolle edities van de Museumstraat plaatsgevonden in Rotterdam en in 2014 een eerste keer in Amsterdam. Die pilot, in de Javastraat, werd ook georganiseerd door studenten van de Reinwardt Academie en kende ruim 500 bezoekers.

Zie ook www.facebook.com/museumstraatamsterdam

Piloteditie 2014: Museumstraat Javastraat - Scheepvaart Museum in de woning van Rogier Rümke

Delen