De Filmacademie en het documentaire project '8 voor 40' in Suriname

De selectiecommissie Nita Ramcharan, Sharda Ganga, Bart Römer, Romana Gardeslen (projectsecreataris), Eddy Wijngaarde, Cynthia Mc Leod, Annemiek van der Zanden en Hennah Draaibaar (directeur The Back Lot).

Gepubliceerd op

Dit jaar wordt in Suriname de veertigjarige onafhankelijkheid gevierd. Directeur Bart Römer en studieleider Regie documentaire Annemiek van der Zanden vertrokken deze week naar Paramaribo waar in het kader daarvan het project DocuLab '8 voor 40' van start is gegaan.

 

Het '8 voor 40' documentaire-filmproject bestaat uit het maken van acht documentaires, door en met Surinaamse (potentiële) filmmakers. De documentaires spelen zich af binnen en rondom de Surinaamse cultuur, in heden en verleden. Twintig debuterende en aankomende Surinaamse filmmakers dienden hun ideeën in waarvan er acht worden geselecteerd. 

'8 voor 40' wil films laten zien over de Surinaamse cultuur in de breedste zin en vanuit Surinaams perspectief. Surinaamse filmmakers krijgen de kans onder begeleiding van gerenommeerde vakmensen bij te dragen aan de ontwikkeling van hun cultuur en levensomstandigheden. Door middel van een serie creatieve documentaires die gebeurtenissen, verhalen en achtergronden vanuit de visie en invalshoek van de filmmaker op een inhoudelijke en cinematografische manier te ontwikkelen. 

De begeleiding zal worden gegeven door gerenommeerde filmmakers, scenarioschrijvers en regisseurs van de Filmacademie in samenwerking met The Back Lot. The Back Lot, dé filminstelling van Suriname, heeft als belangrijkste doelstelling een substantiële en kwalitatieve bijdrage te leveren aan de sociaal-culturele ontwikkeling van Suriname.

De selectiecommissie bestaat naast Eddy Wijngaarde, directeur van The Back Lot en Bart Römer en Annemiek van der Zanden (directeur en studieleider regie documentaire van de Filmacademie) uit Sharda Ganga, directeur stichting Projekta, Cynthia Mc Leod, historica en schrijver van diverse historische romans en Nita Ramcharan, hoofdredacteur Starnieuws. 

Ook Romana Gardeslen projectsecretaris en Sharlene Bosk uitvoerend producent van The Back Lot zijn bij het project betrokken. Nicolette Jongkind is vanuit de Nederlandse Filmacademie ook bij het project betrokken. 

Delen