'Vormstudies vormen je visueel DNA'. Interview met Bruno Vermeersch

Gepubliceerd op

Bruno Vermeersch (1981) is met ingang van september 2015 Editor in Chief van de vormstudies. De vormstudies (‘een vak voor de vorm’) zijn een integraal onderdeel van het onderwijs. Hoofddoel is het ontwikkelen van een eigen handschrift waardoor een student zich als autonoom ontwerper leert profileren. Met ‘Masters of Form’ presenteert Vermeersch een inspirerend en veelzijdig nieuw programma.

 

Bruno Vermeersch (1981) is met ingang van september 2015 Editor in Chief van de vormstudies. De vormstudies (‘een vak voor de vorm’) zijn een integraal onderdeel van het onderwijs. Hoofddoel is het ontwikkelen van een eigen handschrift waardoor een student zich als autonoom ontwerper leert profileren. Met ‘Masters of Form’ presenteert Vermeersch een inspirerend en veelzijdig nieuw programma.

In het komende studiejaar werken studenten van de opleidingen architectuur, stedenbouw en landschapsarchitectuur met 30 gastdocenten aan dertig nieuwe ontwerp- en onderzoeksopgaven. De titel van het nieuwe vormstudieprogramma, samengesteld door Bruno Vermeersch, is 'Masters of Form', deels verwijzend naar het leerling-meesterschap dat de basis vormt voor dit vak. Het begrip 'masters' is een knipoog naar de drie reguliere masters van de academie, maar het is geen master op zich. 'Het is de projecttitel waarmee je de volwassenheid wilt inluiden en we de puberteit achter ons laten,' zegt Vermeersch.

‘Hoe je het ook draait of keert, vorm is een integraal onderdeel van architectuur, landschapsontwerp en stedenbouw, zo niet de drager van het vakgebied. Met deze vormstudies gaan we op zoek naar autonomie en ieders visueel DNA. Hoofddoel is de ontwikkeling van een zuiver handschrift, het planten van de eerste kiem, het genereren en verrijken van de eigen beeldende kracht. Kunst vormt hierbij het grote referentiekader, of beter de realiteit waarbinnen je een hoogwaardig vak wenst te ontwikkelen.

‘Na autonomie komt materiaalkunde, het ontwikkelen van een fijngevoeligheid voor materialen. We sluiten het jaar af met een officieus examen, een “Open Oproep”. Hierbij legt de docent een vraag neer bij de student die naar eigen wens een invulling op deze vraag geeft. Geen middel, techniek of uitingsvorm wordt hierbij vooraf bepaald. Enkel het doel, namelijk dat men in alle autonomie op de vraag moet reageren.'

Aan het eind van het studiejaar organiseren we een slotshow waar de kwaliteit van het vak wordt gevierd. Een commissie met vertegenwoordigers uit de creatieve industrie beoordelen de projecten. Met steun van het Stimuleringsfonds worden zes gouden tickets verdeeld voor projecten die worden doorontwikkeld. Door goed gebruik te maken van foto’s of video kun je de commissie met je project overtuigen. Daarom zijn de specialisten van The One Minutes als mediapartner bij de vormstudies betrokken.'

Masters
De studenten werken bij de vormstudies met 30 professionele ontwerpers. De gastdocenten zijn de masters die met de studenten de transformaties begeleiden en de architectuur, landschapsarchitectuur en stedenbouw vanuit verschillende gezichtspunten bevragen, los van pragmatiek. Volg de vormstudies op de Facebookpagina van Masters of Form  

Bruno Vermeersch (Kortrijk, 1981) studeerde af als Master Ingenieur architectuur en stedenbouwkundige planning aan de Universiteit Gent. Als architect en productontwerper verwierf hij tien jaar werkervaring bij het internationaal bekende Studio Makkink & Bey. Hij is oprichter van 50 Minutes en medeoprichter van Jacques & André. Hij is regelmatig gastdocent en jurylid bij verschillende academies en universiteiten en is commissielid bij het Stimuleringsfonds Creatieve Industrie.

De Masters of Form: Philip Lüschen, Daniel V. Keller, Gabriel Lester, Roel van Tour, Leonard van Munster, Os and Oos, Robin Vermeersch, Noël Loozen, Lonneke van der Palen, Pim Palsgraaf, Sander Wassink, Bas Van Beek, Marieke van den Heuvel, Frank Bruggeman, Arnout Meijer Studio, Mario Minale, Maarten Kolk, Anne Dessing, Ernst van der Hoeven, Tom van Soest, Jules van den Langenberg, Bruno Vermeersch, Georg Bohle, Michou de Bruijn, Afdeling Buitengewone Zaken, Woes van Haaften, 50 minutes, Arne Hendriks, Marieke Kums en Wouter van Stiphout.

Delen