Deelname lector Marijke Hoogenboom aan de conferenties Shanghai en Berlijn

Gepubliceerd op

Lector Marijke Hoogenboom nam deel aan de driedaagse conferentie The Turning Point of Theatre in Shanghai, over post-dramatisch theater. Daarnaast nam ze deel aan het symposium Artistic Needs and Institutionals Deries in Berlijn.

Turning Point of Theatre
Ter gelegenheid van de Chinese vertaling van twee belangrijke studies uit de Duitse theaterwetenschap: Postdramatisches Theater (1999) van Hans-Thies Lehmann en Die Ästhetik des Performativen (2004) van Erika Fischer organiseerde de Shanghai Theatre Academy (STA) de conferentie The Turning Point of Theatre. Lector Marijke Hoogenboom nam hieraan deel en besprak met de auteurs en een groep lokale en internationale kunstenaars, dramaturgen en onderzoekers het werk van onder anderen Jan Fabre, Jan Lauwers, Romeo Castellucci, Philipp Zarilli en Isamel Ivo. Een kort verslag van de conferentie verschijnt in Theatermaker.
Toen een aantal jaren geleden de Engelse vertaling van Postdramatische Theater verscheen organiseerde Marijke Hoogenboom aan de Theaterschool en in Gasthuis WG samen met Alexander Karschnia en Nicola Nord de conferentie After Theater.

Turning Point of Theater vond plaats aan de Shanghai Theater Academy van 6 tot 9 november 2015. De conferentie werd georganiseerd door Shanghai International Arts Festival, Shanghai Virtual Performing Arts Lab, Goethe Institut, Zentrum für Medien und Interaktivität (Universität Giessen) en de onderzoeksgroep Interweaving Performance Cultures (Freie Universität Berlin).

Berlin Artistic Needs
Op uitnodiging van de Graduate School van de Universität der Künste Berlin nam Marijke Hoogenboom samen met Jeroen Fabius en Sher Doruff deel aan het symposium Artistic Needs and Institutionals Deries. In vier ronddetafelgesprekken werden met rond achttien verschillende derde-cyclus-programma’s de verschillende aanpakken besproken van artistiek onderzoek. Marijke Hoogenboom leidde samen met prof. Ulrike Hentschel (UdK) de sessies over de processen en uitkomsten van artistiek onderzoek, de nauwe relatie tussen proces en product, artistiek onderzoek in de context van een derde-cyclus programma en in de context van de kunstwereld.
Het publieke gedeelte van het symposium bevatte installaties, performances en publicaties van internationale artistieke postgraduale programma’s over alternatieve werkmethodes en inzichten.

Artistic Needs and Institutionals Deries vond plaats van 13-15 november in Berlijn. Het internationale symposium is een samenwerking van de Graduate School in het Postgraduale Forum van de Universität der Künste Berlin, Haus der Kulturen der Welt, co-gefinancierd door de Einstein Foundation Berlin.

Delen