Erfgoedarena 27 januari 2016: Lost in Translation

Gepubliceerd op

Lost in Translation. De haalbaarheid van internationale uitwisseling van de erfgoedpraktijk.

 

In de laatste twee decennia ontstaan er steeds meer internationale verbindingen en processen in het museale werkveld. Musea opereren in toenemende mate in het buitenland, sommige als internationaal actieve organisatie, anderen op zoek naar expansie. Internationalisering maakt deel uit van het beleid van onderwijsinstellingen.

Lost in Translation. De haalbaarheid van internationale uitwisseling van de erfgoedpraktijk.

In de laatste twee decennia ontstaan er steeds meer internationale verbindingen en processen in het museale werkveld. Musea opereren in toenemende mate in het buitenland, sommige als internationaal actieve organisatie, anderen op zoek naar expansie. Internationalisering maakt deel uit van het beleid van onderwijsinstellingen.

De Master of Museology van de Reinwardt Academie is Engelstalig en internationaal. Maar inmiddels geven docenten van de academie ook regelmatig les in onder andere China en Rusland. Deze internationale oriëntatie levert nieuwe input voor het onderwijs en het werkveld. In deze editie van de Erfgoedaren besteden wij daaraan aandacht. Wat zijn de gevolgen? Is het alleen brengen of zijn het wederkerige processen? Is er sprake van een globale trend? En hoe gaan we om met verschillende culturen in dit proces? Zijn erfgoedpraktijken uitwisselbaar en zo nee, hoe kunnen we ze vertalen?

Woensdag 27 januari
De editie van de Arena op 27 januari is in het Engels en is georganiseerd door studenten van de Master of Museology. Presentatie Imre Vegh, tafelheer is Riemer Knoop, lector Cultureel erfgoed aan de academie. Met gastsprekers Renée Akitelek Mboya, Marc Pil en Vincent Boele.

Renée Akitelek Mboya (Nairobi) is schrijver, filmmaker en curator. Momenteel is zij verbonden aan de Appel Amsterdam. Zij gaat met name in op het geheugen als archief en de niche tussen geschiedenis en cultuur.
Marc Pil
werkt als manager, business consultant, docent en onderzoeker voor musea en theatergezelschappen. Met een Master in Technische Bedrijfskunde draagt hij bij aan innovatie en verandering in de culturele sector. Pil is zakelijk directeur van het Amsterdams Kleinkunst Festival, voorzitter van de samenwerkende Amsterdamse Festivals, en bestuurslid van Stichting Dansateliers en het Amsterdamse Andalusische Orkest. Aan de Reinwardt Academie doceert hij museummanagement en is hij betrokken in een reeks opleidingsmodules in Moskou en Singapore.
Vincent Boele is curator van tentoonstellingen voor De Nieuwe Kerk en de Hermitage Amsterdam. Eerder was hij verbonden aan het Bijbels Museum in Amsterdam en het Allard Pierson Museum. Boele is lid van het bestuur van de Vereniging van Vrienden van het Allard Pierson Museum en adviseur voor de Russische Orthodoxe Kerk in Den Haag.

Traditiegetrouw wordt er afgesloten met een informele netwerkborrel.

Waar: Reinwardt Academie, Hortusplantsoen 1-3, 1018 TZ, Amsterdam
Wanneer: woensdag 27 januari 2016
Hoe laat: 20.00 uur, inloop vanaf 19.30 uur
Toegang: deelname gratis; aanmelden via de Reinwardt Community

Delen