Leerlingen Nationale Balletacademie in Mata Hari

Gepubliceerd op

Onder wereldwijde persaandacht ging begin deze maand Mata Hari in wereldpremière, de nieuwe avondvullende productie van Het Nationale Ballet, gebaseerd op het leven van de legendarische Friezin die begin vorige eeuw in Parijs naam maakte als exotische danseres en tijdens de Eerste Wereldoorlog als spionne werkte. Leerlingen en studenten van de Nationale Balletacademie werken mee aan de productie, onder meer in de rol van de jonge Mata Hari en die van haar twee kinderen.

Onder wereldwijde persaandacht ging begin deze maand Mata Hari in wereldpremière, de nieuwe avondvullende productie van Het Nationale Ballet, gebaseerd op het leven van de legendarische Friezin die begin vorige eeuw in Parijs naam maakte als exotische danseres en tijdens de Eerste Wereldoorlog als spionne werkte. Leerlingen en studenten van de Nationale Balletacademie werken mee aan de productie, onder meer in de rol van de jonge Mata Hari en die van haar twee kinderen.

Het slot van het ballet Mata Hari toont hoe de op dat moment 41-jarige Margaretha Zelle – zoals haar echte naam luidde – in 1917 sterft voor het vuurpeloton, nadat ze door de Fransen is beschuldigd van dubbelspionage. Maar, zo zei choreograaf Ted Brandsen aan de vooravond van deze bijzondere wereldpremière: ‘Mata Hari mag dan geëxecuteerd zijn, haar levenskracht en vermogen om haar dromen waar te maken leven voort.’ Brandsen verbeeldt dit prachtig door te midden van de soldaten en de gedode Friezin een jonge leerlinge van de Nationale Balletacademie te laten rondfladderen; hetzelfde meisje dat ook de productie opent en in de eerste scènes de jeugdige Margaretha Zelle tot leven brengt.

Bij de première werd deze rol gedanst door de tienjarige NBA1-leerlinge Maria Zatoka, die samen met haar klasgenoten Manon Veenstra (11) en Simon Kortmann (10) – die de rollen van Zelles kinderen Louise en Norman vertolkten – een daverend slotapplaus kreeg. De drie deelden het podium met ballerina Anna Tsygankova, die als volwassen Mata Hari een van de mooiste rollen van haar leven danste, bijgestaan door verschillende mannelijke eerste solisten van Het Nationale Ballet.

Naast Maria Zatoka zijn ook Elin Borgman en Claudia Nowak Martinez te zien als de jonge Margaretha Zelle en Diede Schuur, Aafke Wolles, Jesse ten Have en Noah Rietveld dansen de rollen van haar kinderen.
Bovendien werken vijf jongens uit NBA7 als bedienden mee aan het ballet en leerden Tim van Poucke en Jacob Roter (beiden student in het pre-professionele programma) als understudies rollen van het corps de ballet.

De rol van de volwassen Margaretha Zelle, alias Mata Hari, wordt bij toerbeurt gedanst door eerste solistes Anna Tsygankova, Igone de Jongh en Maia Makhateli.

Mata Hari is nog t/m 25 februari te zien in Nationale Opera & Ballet in Amsterdam. www.operaballet.nl

 

 

photos: Marc Haegeman

Delen