Nederlandse en Canadese dansstudenten delen podium in Welcome Canada!

photo: Cylla von Tiedemann

Gepubliceerd op

Op 1 februari deelden studenten van de drie belangrijkste dansopleidingen in ons land – het Koninklijk Conservatorium, Codarts en de Nationale Balletacademie – in Welcome Canada! het podium met studenten van Canada’s National Ballet School. De gezamenlijke voorstelling vond plaats in het kader van het Holland Dance Festival.

Op 1 februari deelden studenten van de drie belangrijkste dansopleidingen in ons land – het Koninklijk Conservatorium, Codarts en de Nationale Balletacademie – in Welcome Canada! het podium met studenten van Canada’s National Ballet School. De gezamenlijke voorstelling vond plaats in het kader van het Holland Dance Festival.

Welcome Canada! is een initiatief van Holland Dance-directeur Samuel Wuersten, als reactie op de Assemblée Internationale die Canada’s National Ballet School de afgelopen jaren diverse malen organiseerde. Voor deze Assemblée nodigt de school dansacademies van over de hele wereld uit en Holland Dance heeft nu op zijn beurt de Canadezen uitgenodigd om kennis te maken met het Nederlandse danserfgoed en de belangrijkste dansopleidingen in ons land.

Tijdens de gezamenlijke voorstelling die plaats had in het Holland Dance Festival dansten studenten uit het pre-professionele programma van de Nationale Balletacademie David Dawsons virtuoze en zeer uitdagende choreografie 5 en de de pas de trois uit August Bounonvilles Le Conservatoire.
Canada’s National Ballet School toonde vier werken, waaronder delen uit John Neumeiers Yondering (in juli ook te zien tijdens de eindvoorstellingen van de Nationale Balletacademie) en een bijzondere uitvoering van Aszure Bartons Come In, dat zij oorspronkelijk creëerde voor Mikhail Baryshnivkov en studenten van de Juilliard School in New York.

Enkele dagen voor de voorstelling brachten de Canadese studenten, onder leiding van hun illustere artistiek directeur Mavis Staines, een bezoek aan de Nationale Balletacademie. De studenten volgden lessen van het pre-professionele programma en woonden verder onder meer een repetitie van de Junior Company van Het Nationale Ballet bij.
Tijdens hun verblijf in Nederland bezochten de studenten ook de dansopleidingen van het Koninklijk Conservatorium in Den Haag en Codarts in Rotterdam.

Delen