Teacher Training Seminars voldoen aan grote behoefte

Gepubliceerd op

Op 17 januari en 14 februari vonden de derde en vierde editie plaats van de serie Teacher Training Seminars die de Nationale Balletacademie dit schooljaar organiseert. Beide zondagen werden bezocht door ruim 35 balletdocenten uit heel Nederland. De enthousiaste reacties van de deelnemers maken duidelijk dat er in ons land grote behoefte is aan nascholingsmogelijkheden voor docenten klassiek ballet.

 

Op 17 januari en 14 februari vonden de derde en vierde editie plaats van de serie Teacher Training Seminars die de Nationale Balletacademie dit schooljaar organiseert. Beide zondagen werden bezocht door ruim 35 balletdocenten uit heel Nederland. De enthousiaste reacties van de deelnemers maken duidelijk dat er in ons land grote behoefte is aan nascholingsmogelijkheden voor docenten klassiek ballet.

Het thema van het seminar op 17 januari was ‘transfer of weight’. De aandacht ging daarbij uiteraard uit naar de verschillende soorten van gewichtsverplaatsing bij alle mogelijke passen en oefeningen, variërend van eenvoudige tendu’s en relevé’s tot pirouetten en sprongen. Maar er werd ook veel aandacht besteed aan de uiteenlopende vorm van de benen van elke afzonderlijke leerling en wat dit betekent wanneer je je gewicht van het ene naar het andere been wilt verplaatsen.

Nieuw bij deze derde editie was dat de deelnemers – na een les van Jean-Yves Esquerre en de workshop die hij samen met docente en pedagogisch coördinator Laurence Korsenti verzorgde – de opdracht kregen om hun eigen oefencombinaties te creëren, met gebruik van alles wat tot dan aan de orde was gekomen.
Gastvrouw en outreach-coördinator Jane Lord: ‘Voor sommige deelnemers was dat lastig, om ten overstaan van andere dansdocenten ‘out of the blue’ een oefening voor te doen en uit te leggen, maar al gauw was de stemming heel spontaan en enthousiast en kwam er een levendige discussie op gang, waarbij Jean-Yves en Laurence de deelnemers veel waardevolle suggesties en tips gaven.’

Hieronder enkele reacties:

Belinda van Trier-Willemse,
eigenaar van Balletstudio Belinda in Nootdorp:
‘Wat een geweldig initiatief. Heel af en toe zijn er wel nascholingscursussen voor balletdocenten, maar die zijn dan vooral gericht op docenten uit het professionele circuit. Terwijl het voor docenten in het amateurcircuit zeker net zo belangrijk is om zo nu en dan weer eens met een frisse blik de techniek onder de loep te nemen en de verdieping te zoeken.’

Yvonne Charlton, vaste docent bij Instituut voor Dans en Beweging in IJsselstein:
‘Dit had jaren geleden al moeten gebeuren. Toen ik nog jong was! Ik vind de aanpak van de Nationale Balletacademie echt uniek. Jean-Yves Esquerre heeft de seminars in zo’n vorm gegoten dat elke stijl aan bod komt en dat iedereen, welke methode je ook doceert en hoe jong of oud je ook bent, in zijn waarde wordt gelaten.’

Ruben Brugman van NBDO Dansbelang:
‘NBDO Dansbelang verwelkomt het initiatief om Teacher Training Seminars te organiseren van harte. Als bezoeker was ik zeer onder de indruk van hoe dit derde seminar vorm kreeg. De toewijding van Jean-Yves Esquerre en Laurence Korsenti, de grondige aanpak van het thema (weight shift), het praktische deel van de les, de bespreking en het zelf uitproberen van de lesstof werkten uitstekend. Een heel inspirerende dag: echt een must voor balletdocenten die hun vak serieus nemen!’

De volgende seminars vinden plaats op zondag 20 maart (Allegro) en zondag 24 april (Point work). Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Jane Lord via jane.lord@ahk.nl

Delen