AHK onthult nieuwe instituutsnamen Grootlab-locatie

Gepubliceerd op

Op vrijdag 22 april zijn tijdens de opening van Grootlab, de nieuwe AHK-locatie aan het IJ, twee nieuwe namen bekend gemaakt. De Academie voor Beeldende Vorming gaat verder onder de naam Breitner Academie en de masteropleidingen en het lectoraat van de Theaterschool gaan gezamenlijk verder onder de naam DAS Graduate School. ‘De naam Breitner Academie en de start van DAS Graduate School demonstreren vernieuwing en leggen tegelijkertijd een verbinding met de traditie waar wij uit putten,’ aldus Bert Verveld (voorzitter CvB).

Op vrijdag 22 april zijn tijdens de opening van Grootlab, de nieuwe AHK-locatie aan het IJ, twee nieuwe namen bekend gemaakt. De Academie voor Beeldende Vorming gaat verder onder de naam Breitner Academie en de masteropleidingen en het lectoraat van de Theaterschool gaan gezamenlijk verder onder de naam DAS Graduate School. ‘De naam Breitner Academie en de start van DAS Graduate School demonstreren vernieuwing en leggen tegelijkertijd een verbinding met de traditie waar wij uit putten,’ aldus Bert Verveld (voorzitter CvB).

De Breitner Academie is de nieuwe naam van een van de eerste zelfstandige kunstopleidingen in Nederland die zich volledig toelegt op het opleiden van docenten beeldende kunst. De Amsterdamse kunstenaar George Hendrik Breitner (1857-1923) leefde in de periode dat de Academie voor Beeldende Vorming werd opgericht (1881). Hij was een vernieuwende schilder en een pionier op het gebied van fotografie. Breitner was een early adopter die het alledaagse leven in beeld bracht door te experimenteren met steeds weer nieuwere camera’s. Dit leidde tot nieuwe beelden en composities en het ontstaan van de snapshot.

Binnen de academie werken studenten met oude én nieuwe media, bijvoorbeeld in het nieuwe technology–lab, en wordt er geëxperimenteerd met social design, de impact van kunst in veranderprocessen. De academie is daarbij steeds op zoek naar onverwachte verbindingen met de buitenwereld en bouwt aan een groot netwerk van scholen en culturele instellingen in Amsterdam.
De twee masteropleidingen van de Theaterschool, Amsterdam Master of Choreography en DasArts - Master of Theatre, en het Lectoraat Podiumkunsten in transitie hebben de handen ineen geslagen en gaan gezamenlijk verder onder de naam DAS Graduate School.

Het woord DAS verwijst naar de basis van het postacademische theateronderwijs in Nederland. Het vormt de eerste lettergreep van de naam DasArts, de oorspronkelijk in 1994 door Ritsaert ten Cate opgerichte multidisciplinaire tweede fase theateropleiding. De nieuwe naam DAS grijpt ook terug naar de vroeg twintigste-eeuwse Amsterdamse School-stroming, die zich kenmerkt door sociale architectuurprojecten en het gebruik van veel baksteen.

Het woord DAS is daarmee enerzijds een eerbetoon aan het historisch kapitaal van de opleidingen en vormt anderzijds een solide fundament voor de toekomst van de Graduate School. De aan het instituut verbonden opleidingen en lectoraat behouden ieder hun eigen identiteit door de toevoeging: DAS Theatre, DAS Choreography en DAS Research.

Delen