Yvette Fijen benoemd tot artistiek leider Amsterdamse Toneelschool&Kleinkunstacademie

Gepubliceerd op

De directie van de Theaterschool van de Amsterdamse Hogeschool voor de Kunsten heeft Yvette Fijen benoemd tot artistiek leider van de Amsterdamse Toneelschool&Kleinkunstacademie (ATKA). Yvette Fijen is dramaturg en stemdocent en heeft grote ervaring in het opleiden en begeleiden van acteurs op het hoogste niveau.

De directie van de Theaterschool van de Amsterdamse Hogeschool voor de Kunsten heeft  Yvette Fijen benoemd tot artistiek leider van de Amsterdamse Toneelschool&Kleinkunstacademie (ATKA).  Yvette Fijen is dramaturg en stemdocent en heeft grote ervaring in het opleiden en begeleiden van acteurs op het hoogste niveau.

Jan Zoet, directeur de Theaterschool: ‘Yvette Fijen heeft oog en oor voor waardevolle ontwikkelingen in het kunstonderwijs, het theater en de actualiteit waarbinnen het theatervak wordt uitgeoefend. Als artistiek leider is zij door haar grote ervaring en gedrevenheid een inspirerende verrijking voor de school. Yvette Fijen begrijpt wie spelers en makers zijn en weet wat ze nodig hebben. Haar benoeming luidt een nieuwe periode voor de ATKA in. Deze nieuwe fase betekent een afscheid van het oude, met behoud van het goede en eigene.’

Yvette Fijen rondde in 1980 een HBO opleiding logopedie / akoepedie af in Eindhoven. In 1997 behaalde zij een Master of Arts in Theaterwetenschap aan de Universiteit van Amsterdam.
Van 1980 tot heden was Fijen verbonden aan de Toneelacademie in Maastricht. Zij gaf les, was hoofddocent spraak en zang en coördinator van de acteurs-en performersopleiding.

Van 2000-2007 was zij als docent verbonden aan de multiculturele vooropleiding De Nieuw Amsterdam en gaf zij les aan De Theatervooropleiding in Amsterdam. Yvette Fijen fungeerde als spraakcoach bij diverse toneelgezelschappen, zoals Nationaal Toneel, Utrechtse Spelen, Noord Nederlands Toneel, Toneelgroep Amsterdam en bij diverse filmproducties.

Vanaf 2015 is Yvette Fijen verbonden aan de Regie Opleiding van de Theaterschool, waar zij, in samenwerking met Steven Van Watermeulen, mede invulling heeft gegeven aan het nieuwe onderwijsprogramma.

Delen