AHK-studenten en medewerkers testen augmented reality-bril Hololens

Gepubliceerd op

Nieuwe werelden openen zich op 10 juni tijdens de demonstratie van de Hololens in de Nederlandse Filmacademie. De Hololens is een futuristische augmented reality-bril, ontwikkeld door Microsoft. Microsoft-partner Winvision wist in de VS de hand te leggen op twee exemplaren van de bijzondere bril. Samen met de ICT-afdeling organiseerden ze een demo waarbij AHK’ers de Hololens op hun neus konden zetten en nadachten over mogelijke toepassingen voor het kunstonderwijs.

Nieuwe werelden openen zich op 10 juni tijdens de demonstratie van de Hololens in de Nederlandse Filmacademie. De Hololens is een futuristische augmented reality-bril, ontwikkeld door Microsoft. Microsoft-partner Winvision wist in de VS de hand te leggen op twee exemplaren van de bijzondere bril. Samen met de ICT-afdeling organiseerden ze een demo waarbij AHK’ers de Hololens op hun neus konden zetten en nadachten over mogelijke toepassingen voor het kunstonderwijs.

Met de Hololens worden objecten en personen als hologrammen geprojecteerd in de werkelijke wereld. Hierdoor ontstaat er een interessante mix van een werkelijke en een fantasiewereld. Door de bril kijk je naar je omgeving, waar je vervolgens 3D-objecten en animaties aan toe kunt voegen. Zo lopen er bijvoorbeeld ineens dino’s door je huiskamer.

Medewerkers van de Theaterschool en de Nederlandse Filmacademie staan op 10 juni in de rij om de bril te testen. Filmacademie-docent Meindert Kok: ‘Het is geweldig wat hier gebeurt! Ik zie een grote meerwaarde voor ons onderwijs. Onze studenten experimenteren vaak met de nieuwste technieken. Zo doen ze nu een project in het Anne Frankhuis waarbij ze met virtual reality de kamers van het achterhuis visualiseren, zodat mensen die de steile trap niet kunnen beklimmen de ruimtes toch kunnen ervaren. Ook de Hololens is weer een enorme stap in de ontwikkeling van de technologie.’
 
De beeldend kunstenaars/filmmakers Quirine Racké en Helena Muskens (met het IDlab verbonden aan de Theaterschool) zijn direct geïnspireerd door het nieuwste techmirakel. Met de bril loopt Quirine om de olifant heen die ze in de kamer heeft geprojecteerd; met handbewegingen probeert ze het dier te verplaatsen. Quirine: ‘Het is nog een hele kunst, het is niet eenvoudig.’ Het is dringen in de Virtual Reality Studio, zeker nu de aanwezigheid van de bril de studenten IMVFX ter ore is gekomen. Ook de studenten zijn enthousiast: ‘Dit is wel echt heel vet!’ Gelukkig mogen ze de bril een tijdje lenen om te brainstormen over mogelijke praktische toepassingen waar we hopelijk allemaal een stuk wijzer van worden.

In september kunnen ook de andere AHK-faculteiten kennismaken met de Hololens tijdens een demonstratie.

Bekijk ook de demonstratie van de Hololens in De Wereld Draait Door.

Delen