Bouwkunst-alumni winnen prijs voor 'ideaal straatprofiel'

Gepubliceerd op

Het ontwerperscollectief Bieke van Hees en LAMA landscape architects (Claire Laeremans en Jorryt Braaksma) is onlangs in Vlaanderen onderscheiden met de Prijs Publieke Ruimte 2016. Alle ontwerpers zijn alumni van de Academie van Bouwkunst.De Prijs Publieke Ruimte wordt sinds 2008 uitgereikt aan de beste openbare ruimten in Vlaanderen en Brussel. De prijs is bedoeld om gemeentebesturen en andere opdrachtgevers aan te moedigen meer werk te maken van aantrekkelijke, veilige en duurzame openbare ruimten. 

Het Ideale Straatprofiel
Vlaanderen kent een van de dichtste verharde wegennetwerken ter wereld. Deze verharde wegen, vaak geflankeerd door lintbebouwing, bepalen voor een groot deel de identiteit en kwaliteit van het verstedelijkt landschap.

Met Het Ideale Straatprofiel wil het ontwerperscollectief aantonen dat er binnen de bestaande profielen letterlijk 'ruimte' is voor het (deels) oplossen van grote opgaven in Vlaanderen, zoals wateropvang, energievoorziening, klimaatverandering en het vergroten van de verkeersveiligheid.

Uit het juryverslag: Veel straten zijn steenwoestijnen die een schat aan onbenutte mogelijkheden verbergen. Dit project toont ondubbelzinnig aan, dat het omvormen van versteende ruimte naar groene structuren geen utopisch idee is (...) en bevestigt de cruciale rol van de landschapsarchitect om ook in een stedelijke context tot hoogkwalitatieve realisaties te komen.

Bieke van Hees, Claire Laeremans en Jorryt Braaksma zijn alumni van de masteropleiding Landschapsarchitectuur.

Delen