De Topkapi Films Fictie Prijs is gewonnen door Grijs is ook een kleur

Gepubliceerd op

De eindexamenfilm Grijs is ook een kleur is de winnaar van Topkapi Films Fictie Prijs 2016. De jury bestond dit jaar uit Esther Gerritsen, Benja Bruijning, Shariff Korver, Johan Fretz en Laurette Schillings. De Topkapi Films Fictie Prijs wordt dit jaar voor de vijfde keer uitgereikt. De prijs bestaat uit een bezoek aan de Berlinale in februari 2017.

De eindexamenfilm Grijs is ook een kleur is de winnaar van Topkapi Films Fictie Prijs 2016. De jury bestond dit jaar uit Esther Gerritsen, Benja Bruijning, Shariff Korver, Johan Fretz en Laurette Schillings. De Topkapi Films Fictie Prijs wordt dit jaar voor de vijfde keer uitgereikt. De prijs bestaat uit een bezoek aan de Berlinale in februari 2017. 

Uit het juryrapport:
'De jury bekeek dit jaar weer met genoegen een zestal films.

Meteorologisch gezien was het niet een al te best jaar om te draaien, zo bleek uit de vele regendruppels en grijze luchten. Dit gaf de meeste films een gelijksoortige sfeer, wat absoluut geen probleem was geweest, als we binnen de films zelf, een iets meer onderscheidende of gedurfde handtekening hadden ervaren. 

Het voelde vaak alsof de films moeite hadden het conceptuele te overstijgen, waardoor de persoonlijke verbintenis van de makers met de verschillende onderwerpen niet volledig tot zijn recht kwam. Daarbij leek het of de angst overheerste dat de kijker het niet zou begrijpen. Bijvoorbeeld door expliciete dialogen of herhaling van de handeling waardoor films vaak aan de lange kant werden ervaren. 

Net zo kritisch als de jury kon zijn, had zij ook lovende woorden voor deze lichting. Over de gehele linie werd geconstateerd dat er in de verschillende afstudeerrichtingen dit jaar weer veel potentie en talent zit en werden er ook de mooie vondsten geroemd op het gebied van camera, production design en sound design alsmede in sommige gevallen de eigentijdse, energieke visuele stijl.

De film die wij dit jaar bekronen met de Topkapi Films Fictie Prijs, vonden we uiteindelijk het meest in balans. De regisseur bewijst hier op doeltreffende wijze een verhaal neer te kunnen zetten. Het acteerwerk van de hoofdpersoon was zeer overtuigend; het camerawerk zintuigelijk met een paar knappe visuele momenten die het gevoel van de personages op innemende wijze weergaf. 

En al was het in eerste instantie geen unaniem besluit, de jury was aan het einde van de zitting er wel van overtuigd dat deze mooie film dit jaar de terechte winnaar is.De winnaar is Grijs is ook een kleur.'

Delen