Jan Zoet: ‘Je hebt geen kans, maar pak 'm’

foto: Bibi Veth

Gepubliceerd op

Daar gaan ze. Lift Off. Ook dit jaar maken tientallen dansers, spelers, makers producenten en ontwerpers de sprong naar de toekomst die voor hen ligt. En ieder jaar weer is dat spannend. Alles is nog mogelijk, niets is zeker. Behalve dat het niet vanzelf zal gaan.

 

Daar gaan ze. Lift Off. Ook dit jaar maken tientallen dansers, spelers, makers producenten en ontwerpers de sprong naar de toekomst die voor hen ligt. En ieder jaar weer is dat spannend. Alles is nog mogelijk, niets is zeker. Behalve dat het niet vanzelf zal gaan.

‘Je hebt geen kans, maar pak 'm’, luidt het motto van Herbert Achternbusch, jarenlang het enfant-terrible van de Duitse toneelschrijfkunst. Vanuit een schijnbare achterstand tòch krijgen wat je wilt. Dat dat werkt, zie ik gelukkig bij veel kunstenaars die vanuit onze school de grote wereld binnengaan. Neem regiestudent Liliane Brakema. Vorig jaar besloot de jury van de Ton Lutz Prijs (een bronzen beeld van Ton Lutz staat in de hal van de Theaterschool) niet over te gaan tot het uitreiken van deze prestigieuze prijs voor de meest getalenteerde afstuderende regisseur. Omdat er in Nederland geen getalenteerde afstuderende regisseurs zouden zijn. Welkom in het werkveld. Hoe relatief die conclusie is, zie je aan Brakema’s afstudeervoorstelling De Wilde Eend. Ze wist hem toch geproduceerd te krijgen en ging ermee op tournee door het land. Nu is ze geselecteerd voor het Nederlands Theater Festival, waarin de tien beste voorstellingen van het afgelopen seizoen uit heel Nederland zijn opgenomen.

En zo zijn er meer afstuderenden die alle kansen pakken. Ze richten collectieven op, claimen posities, mengen zich in het debat, krijgen banen omdat ze iets te vertellen hebben over wie we zijn in deze tijd. Misschien wel omdat de Theaterschool ook een levensschool is, waar generaties elkaar ontmoeten en excellent worden in hun vak. Een plek waar de veiligheid en ruimte bestaat om te ontdekken wie je bent en waar deze wereld over gaat.

Net als ieder jaar presenteren we in dit magazine vol trots wie er afstuderen en waar u hun opwindende voorstellingen en presentaties kunt zien. Dat is zoals gewoonlijk ook op het ITs Festival, dat dit jaar een nieuwe koers is ingeslagen – onafhankelijker van de scholen. Als reactie daarop hebben studenten van de Theaterschool een eigen festival opgericht: Vuurwerk Festival. Daarmee pakken ze hun kans: ze nemen het heft in eigen hand en laten zien dat ze met het werkveld het gesprek willen aangaan over hun werk en de wereld.

Ons Lift Off magazine kunt u online lezen.

Dan nog heel ander nieuws. Vanaf volgend seizoen heeft de Theaterschool een nieuwe naam: Academie voor Theater en Dans. Misschien geen opwindende naam, maar wel een die de lading dekt en waar ook onze dansende collega’s zich in herkennen.

Tot slot: namens iedereen in de Theaterschool zie ik u graag bij een van de prachtige, nieuwe voorstellingen die de komende maand te zien zijn. U heeft nù de kans; pakt u ’m?

Jan Zoet
Directeur van de TheaterschoolDelen