DAS Research begint het nieuwe seizoen met het vervolg op twee belangrijke initiatieven en een bijzonder goed bericht

Gepubliceerd op

Tijdens het Nederlands Theater Festival / Nieuwe Grond vinden twee evenementen plaats die mede door het aan DAS Research verbonden Transitiebureau georganiseerd worden: Fair Practice Label en het Cultuurparlement van de Lage Landen. Daarnaast feliciteren we trots De Nieuwe Toneelbibliotheek met de Prijs van de Kritiek 2016.

 

Fair Practice Label
Op zaterdag 3 september organiseert Het Transitiebureau in samenwerking met Humberto Schwab tijdens Nieuwe Grond op het Nederlands Theater Festival een bijeenkomst rondom het Fair Practice Label. Het Fair Practice Label is gelanceerd door een groep kunstenaars uit België en is een poging om kunstenaars en andere actieven in de kunsten te beschermen tegen slechte werkomstandigheden, uitholling en om richtlijnen te ontwikkelen voor een eerlijke en duurzame praktijk. In april werd een eerste bijeenkomst georganiseerd met internationale collegae tijdens IETM. 

Nu minister Bussemaker middelen beschikbaar heeft gesteld om een Nederlandse variant van het Fair Practice Label te ontwikkelen, roepen wij iedereen op om met ons mee te praten en denken over waar wij samen als veld voor willen gaan staan. Wat zijn de voor- en nadelen van een dergelijke code? Kunnen we samen een aantal ethische waarden en arbeidsvoorwaarden bepalen die een basis vormen voor de toekomst? Kom langs en bouw mee aan een Nederlandse variant van het Fair Practice Label. 
Benieuwd wie Humberto Schwab is? Check hier zijn website of bekijk deze Tedtalk

Het Cultuurparlement van de Lage Landen
Op zondag 4 september organiseren Het Transitiebureau en rekto:verso het Tweede Cultuurparlement van de Lage Landen, op het Nederlands Theater Festival. Zowel in Vlaanderen als in Nederland zijn de subsidies voor de komende jaren verdeeld. Naast vreugde heerst er ook commotie: voeren we wel het juiste kunstbeleid? We nodigen iedereen – van Brussel tot Amsterdam – uit om bij elkaar te komen, te discussiëren over mogelijke alternatieven en onze krachten te bundelen. Staan we achter dit beleid, dat ons opdeelt in winnaars en verliezers, dat de bestaansonzekerheid van kunstenaars en cultuurwerkers vergroot, dat niet uitgaat, zoals het Fonds formuleert, ‘van reputatie, maar van plannen’? Of zijn er betere manieren te bedenken om tot keuzes te komen en middelen te verdelen? Hoe nu verder?

De Nieuwe Toneelbibliotheek
De Nieuwe Toneelbibliotheek krijgt de Prijs van de Kritiek 2016. De verzamelde Nederlandse theatercritici verlenen het initiatief deze eer voor ‘het stimuleren en ontsluiten van de Nederlandstalige toneelschrijfkunst’. 

In het juryrapport laat de KNT weten een grote waardering te hebben voor het feit dat De Nieuwe Toneelbibliotheek sinds 2009 bijna 350 kleine, aantrekkelijke boekjes heeft uitgegeven met toneelteksten. ‘Daarmee bliezen de initiatiefnemers het bijna uitgestorven boekje nieuw leven in’, aldus de Nederlandse theatercritici. De Nieuwe Toneelbibliotheek is volgens de theatercritici ‘niet alleen een belangwekkende steunpilaar voor de toneelliteratuur in Nederland en Vlaanderen, maar zeker ook een onmisbare pijler voor het theatergeheugen. De prijs wordt op 7 september uitgereikt na de bijeenkomst Kritiek op Kritiek op het Nederlands Theaterfestival.

DAS Research werkt samen met De Nieuwe Toneelbibliotheek aan de serie Gesprekken met makers.

Praktisch:

Fair Practice Label

Wanneer: zaterdag 3 september
Tijd: 16.00 tot 19.00 uur
Plaats: Stadsschouwburg Amsterdam. 

Het Cultuurparlement van de Lage Landen
Wanneer: zondag 4 september
Tijd: 16.00
Plaats: Stadsschouwburg Amsterdam. 

Delen