40ste verjaardag Reinwardt Academie

Gepubliceerd op

Op vrijdag 11 november vindt van 11 uur 's ochtends tot 11 uur 's avonds het festival 40 jaar Reinwardt Academie plaats. Meevieren?

Op vrijdag 11 november vindt van 11 uur 's ochtends tot 11 uur 's avonds het festival 40 jaar Reinwardt Academie plaats. Meevieren?

Co-creatie
Het programma is samengesteld door de community van de academie: op basis van input van alumni, studenten, medewerkers en relaties en gecoordineerd door een team van curatoren. Met natuurlijk een tentoonstelling in 11 uur, debatten over waarde, een erf-goed-gesprek met bijzondere alumni, en eetbaar erfgoed. Maar ook Onverwacht Reinwardt, verhalen en anekdotes vanachter de coulissen, internationale impact en Het Geheim van Reinwardt. En een pubquiz, muziek en dansen, een cocktailbar en veel oude bekenden.

Op donderdag 10 november organiseert de Master of Museology een symposium voor alumni en geinteresseerden. Communities, Crises & Commerce. When Can Museologists Make a Difference in the World? Met bijdragen van Sharon Mcdonald, Deborah Stolk, Marlous Willemsen en Taco Dibbits! Meer informatie.

1976-2016
In augustus 1976 startte de Reinwardt Academie met haar eerste cursusjaar, in Leiden. Het Ministerie van Onderwijs en Wetenschappen had het door de Gemeente Leiden voorgestelde driejarige studieprogramma goedgekeurd. Studenten konden na anderhalf jaar kiezen voor één van de drie afstudeerrichtingen: beheer & behoud, museumcommunicatie of algemeen.
Nu leidt de bachelor leidt op tot drie kernfuncties, die de erfgoedprofessional in het brede erfgoedveld kan inzetten: de communicatiefunctie (het toegankelijk maken van erfgoed en het betrekken van het publiek daarbij door middel van educatie en participatie, tentoonstellen en programmeren), de collectiefunctie (collectie- en informatiemanagement, het logistiek, administratief en intellectueel beheer, zowel fysiek als digitaal) en de organisatiefunctie: het positioneren van de erfgoedprofessional of de erfgoedinstelling (het ontwikkelen en uitvoeren van cultuurbeleid door middel van ondernemerschap, marketing en management). Met steun van de AHK en NUFFIC startte in 1994 een Engelstalig Master's Degree Programma, de huidige Master of Museology.
Lees meer over de academie en de organisatie.

Lees meer over 10 en 11 november op www.reinwardtcommunity.nl/festival. Kaartverkoop verloopt via Eventbrite.

Delen