Breitner Academie studenten nemen deel aan videokunstroute ‘The Stranger Next Door’

Gepubliceerd op

Derdejaarsstudenten van de Breitner Academie tonen kunstwerken tijdens de video-kunstroute 'The Stranger Next Door' op 3 t/m 5 november 2016. De studenten presenteren zes werken die gemaakt zijn naar aanleiding van observaties en gesprekken met bewoners uit de Transvaalbuurt in Amsterdam-Oost. Hun bijdrage '352 m.’ - de lengte van de Kraaipanstraat waar geexposeerd wordt - is onderdeel van de route die verder bestaat uit werk van professionele kunstenaars.

Derdejaarsstudenten van de Breitner Academie tonen kunstwerken tijdens de video kunstroute 'The Stranger Next Door' op 3 t/m 5 november 2016. De studenten presenteren zes werken die gemaakt zijn naar aanleiding van observaties en gesprekken met bewoners uit de Transvaalbuurt in Amsterdam-Oost. Hun bijdrage '352 m.’ - de lengte van de Kraaipanstraat waar gexposeerd wordt - is onderdeel van de route die verder bestaat uit werk van professionele kunstenaars.

Kunst en Omgeving
In het vak Kunst en Omgeving leren de studenten werkstrategieën kennen die publieke ruimtes en sociale interacties als ‘materiaal’ en onderwerp voor een kunstproject opvatten. Ze gingen op onderzoek uit in de typisch Amsterdamse volkswijk. Docenten Helmut Dick en Rianne van Schijndel: “Bijzonder en fascinerend om te zien hoe divers en eigenzinnig de studenten het thema met '352 m.’ interpreteren en verbeelden.”

Museum zonder Muren
Gastcurator en ‘mede-Transvaalbewoner’ Eva DeCarlo van Museum zonder Muren gaf vorm aan de kunstroute. Zij benaderde kunstenaars, studenten, scholieren en kinderen, om hún visie op het veelzijdige thema 'The Stranger Next Door'  te tonen in film- en videoprojecties in de wijk. Er is werk te zien van o.a. Irma de Vries, Hans Hiltermann, Todd Weinstein, Justen Ladda, Jabu Arnell, Nienke Brokke, Marcin Gajewski en Maarten Kools. Er zijn meet-the-artist-lezingen en DeCarlo verzorgt rondleidingen. Ook onderdeel van de route is de door de BAFTA-bekroonde animatie The Man With the Beautiful Eyes van Jonathan Hodgson, naar een gedicht van Charles Bukowski.

Wat: Videokunstroute 'The Stranger Next Door'
Waar: Kraaipanstraat, Transvaalbuurt A’dam Oost
Wanneer: do 3, vr 4, za 5 november 2016 tussen 17:00 en 23:00 uur
 
 

Studenten werken aan '352 m.’ . Foto: Rianne van Schijndel

Delen