Wij doen ons best om u te vermaken - afstudeervoorstelling op locatie

Gepubliceerd op

Leander Breen, afstuderend als theaterdocent, wist dat hij een afstudeervoorstelling wilde maken op locatie én dat hij met tekst van Shakespeare aan de slag wilde. Gerard Paulissen, afstuderend aan de opleiding Productie Podiumkunsten, zocht een afstudeerproject op locatie. In mei 2016 kwamen ze voor het eerst met elkaar in contact. Nu, bijna een jaar later, is er de voorstelling Wij doen ons best om u te vermaken, naar ‘Twelfth Nigth’ van William Shakespeare. Locatie: de NDSM loods in Amsterdam-Noord.

Leander Breen, afstuderend als theaterdocent, wist dat hij een afstudeervoorstelling wilde maken op locatie én dat hij met tekst van Shakespeare aan de slag wilde. Gerard Paulissen, afstuderend aan de opleiding Productie Podiumkunsten, zocht een afstudeerproject op locatie. In mei 2016 kwamen ze voor het eerst met elkaar in contact. Nu, bijna een jaar later, is er de voorstelling Wij doen ons best om u te vermaken, naar ‘Twelfth Nigth’ van William Shakespeare. Locatie: de NDSM loods in Amsterdam-Noord.

Leander: “Het is heel spannend om te zien hoe mijn fascinaties voor Shakespeare en voor werken op locatie bij elkaar komen. Het stuk speelt zich af op een eiland waar het hoofdpersonage door een schipbreuk is aangespoeld. En nu zitten we met tien jonge mannen bij een scheepswerf. Ik wilde dat eilandgevoel, de rauwheid van de loods, het weggetrokken zijn uit Amsterdam. De voorstelling begint eigenlijk al met de weg er naartoe.” Gerard: “Ook mij spreekt het werken op locatie erg aan. Ik zie het als een uitdaging om op een plek waar nog niets is een productie neer te zetten die het artistieke beeld van de theatermaker waarmaakt.”

Leander: “Bij de opleiding Theaterdocent leer je voorstellingen te maken vanuit de spelers. Hoe zet je hen in hun kracht vanuit het concept dat jij hebt bedacht. In dit geval werken we met tien ongeschoolde acteurs, jongens tussen de 15 en 28 jaar.” Gerard: “We repeteren al vanaf oktober, een à twee keer per week. Doordat het zo’n lang traject is, kunnen de spelers echt groeien in het stuk, ze begrijpen steeds beter waar het over gaat. Dat zag je toen we onlangs voor het eerst een volledige doorloop deden.” Leander: “Er is veel enthousiasme in de groep. Het stuk heeft bijvoorbeeld een eindlied dat door een speler vertaald is.”

Over hun eigen samenwerking zijn Gerard en Leander zeer te spreken. Gerard: “Het is een echte wisselwerking, we denken met elkaar mee.” Leander: “Juist doordat onze taakverdeling duidelijk is, kunnen we elkaar goed ondersteunen.” Voor zaken als de vormgeving, techniek, kostuums, muziek, marketing, enzovoort, maken Leander en Gerard gebruik van mensen van binnen en van buiten de ATD. “We hebben heel bewust veel kennis en kunde om ons heen verzameld.”

In de voorstelling, die volgens de makers gaat over gender, liefde en jezelf presenteren, spelen de mannelijke acteurs ook de vrouwenrollen. Een van die vrouwen doet zich voor als man, met het gevolg dat je in de voorstelling kijkt naar een jongen die een meisje speelt dat vervolgens weer doet alsof ze een jongen is. Leander: “Dat geeft een grote gelaagdheid aan het stuk. Het is ook spannend om dit te doen met jongens die op hun leeftijd al veel hebben uit te zoeken over zichzelf.” Gerard: “Het wordt heel intiem, je wordt echt gepakt door het stuk. Gender is sowieso een issue en de spanning is nog groter nu alle rollen door jongens worden ingevuld.”

Met de titel Wij doen ons best om u te vermaken willen de makers een publiek trekken dat doorgaans niet zo snel naar Shakespeare gaat. Leander: “De titel past bij mijn versie van het stuk. Ik vind Shakespeare het heerlijkst als er niet te heilig mee om wordt gegaan. De locatie is daarbij behulpzaam en het helpt ook dat we werken met tien jongens die jong zijn en vol enthousiasme. We zetten niet de klassieke Shakespeare neer. Tegelijk is het ook niet een moderne versie. Het stuk is redelijk rechttoe-rechtaan vertaald, maar zo dat je de poëzie gaat begrijpen. Bovendien hebben we het teruggebracht tot een ingekorte bewerking van anderhalf uur. Ik zou zeggen: kom kijken om te zien wat voor versie het is!”

Wij doen ons best om u te vermaken
6-8 april om 20:15 en 9 april om 14:15
NDSM loods, t.t. Neveritaweg 15, Amsterdam

15 april om 19:30 en 16 april om 14:30 en 19:30
Dingspilhuus, Hoofdstraat 88, Diever

Delen