Expositie Goede Hoop in Rijksmuseum is gemiste kans

©Ben Sutherland (Graffiti in Cape Town, South Africa)

Gepubliceerd op

‘Een gemiste kans.’ Zo omschrijven Nick Shepherd en Christian Ernsten in het NRC de expositie Goede Hoop in het Rijksmuseum.

 

Nick Shepherd en Christian Ernsten

Zowel Shepherd als Ernsten zijn aangesloten bij de Reinwardt Academie en de University of Cape Town (UCT). Nick Shepherd is hoogleraar in Archeologie en Erfgoed Studies aan de UCT. Als artist in residence aan de Reinwardt Academie gaat hij binnenkort samen met onze studenten een jaar lang een wandeltocht maken van Amsterdam via Berlijn naar Kiruna (Zweden). Het project The Walking Residency focust op wandelen als methode om plekken, identiteiten, verhalen, klimaat, natuur, mensen en dieren aan elkaar te verbinden.
Shepherd is tevens promotor van Christian Ernsten, docent Erfgoedtheorie aan de Reinwardt Academie en promovendus aan de UCT.

Dekolonisatie

Bij de ontwikkeling van de tentoonstelling - over de verhoudingen, gedeelde cultuur en wederzijdse invloed tussen Nederland en Zuid-Afrika vanaf 1600 - zijn te weinig zwarte, Zuid-Afrikaanse curatoren betrokken. Bovendien wordt er vooral gefocust op het verleden. ‘Terwijl juist het Zuid-Afrika van nu een land lijkt dat wordt achtervolgd door onafgehandelde kwesties en het gewicht van de eigen geschiedenis. De term kolonialisme is terug van weggeweest en, daarmee, de ideeën van dekolonialisatie. De regels voor hoe mensen met elkaar omgaan, zijn veranderd: in het openbaar, in parlementaire debatten, in collegezalen, aan de eettafel.’

Post-post-apartheid

Zuid-Afrika is in een andere tijd beland. ‘Niet post-apartheid, maar wellicht post-post-apartheid. We kunnen bijvoorbeeld wijzen op een steeds breder gedragen afwijzing van de ideologie van non-racisme, die de vrijheidsbeweging voortdreef, en op de aanhoudende studentenprotesten die de topuniversiteiten van het land hebben lamgelegd. De Hollanders hadden door de introductie van slavernij en de genocide op het San-volk een enorme impact op de lokale levenswijzen aan de Kaap. Vermoedelijk is dit echter niet de betekenis van het woord cultuur dat de curatoren in gedachten hadden.’

Meer informatie

Delen