Jubileumeditie eindejaarsproductie Dansers van Morgen: Hollandse Meesters

Christopher Wheeldon's Scenes de ballet with Olga Kostritzky. Photographer: Olivier Wecxsteen

Gepubliceerd op

De Nationale Balletacademie viert dit jaar haar dertigjarig bestaan. Speciaal voor deze gelegenheid staan de voorstellingen van Dansers van Morgen in het teken van de Hollandse Meesters van de dans.

De Nationale Balletacademie viert dit jaar haar dertigjarig bestaan. Speciaal voor deze gelegenheid staan de voorstellingen van Dansers van Morgen in het teken van de Hollandse Meesters van de dans.

De eindejaarsproductie, die op 4 en 6 juli te zien is in Nationale Opera & Ballet, bevat onder meer werken van Hans van Manen (beschermheer van de academie), Rudi van Dantzig, Toer van Schayk, Nils Christe en Ted Brandsen. Maar ook bijzondere creaties van de internationale meesterchoreografen John Neumeier en Christopher Wheeldon, die de laatste jaren met hun balletten beiden een prominente plek innemen binnen het repertoire van Het Nationale Ballet.

Alle leerlingen en studenten van de Nationale Balletacademie werken mee aan de feesteditie van Dansers van Morgen, van de negen- en tienjarigen die hun opleiding pas dit schooljaar begonnen zijn tot en met de bijzondere jonge danstalenten die deel uitmaken van de Junior Company van Het Nationale Ballet.

Het programma bestaat uit de volgende werken:

Van eigen bodem
choreografie: Iva Lešic - muziek: Flairck
Een werelddanschoreografie van docente Iva Lešic, vrijelijk geïnspireerd door de landschappen en luchten van de Hollandse schilderkunst, het Nederlandse doorzettingsvermogen, en de vormen en ritmes van folkloristische dansen van eigen bodem als de Horlepiep en de IJsselmeer.

Ephebe
choreografie: Toer van Schayk - muziek: Ton Bruynel en Georg Böhm
In 2002 speciaal door Toer van Schayk gecreëerd voor vijf mannelijke eindejaarsstudenten van de Nationale Balletacademie. Uitgangspunt van de choreografie is het feit dat de jongens jaren met elkaar zijn opgetrokken, en dus een stempel op elkaar hebben nagelaten, maar nu afscheid moeten nemen en ieder hun eigen pad moeten vinden.

Replay
choreografie: Ted Brandsen - muziek: Philip Glass
Ted Brandsen, artistiek directeur van Het Nationale Ballet, maakte Replay oorspronkelijk voor stersolisten Igone de Jongh en Vitto Mazzeo. Het duet is gezet op de ‘meer transparante’ bewerking voor solopiano van een compositie uit Philip Glass’ The Hours. Brandsen koos hiervoor omdat hij niet het drama in de muziek, maar juist het mysterie ervan wilde benadrukken.

Tabula Rasa
choreografie: Nils Christe - muziek: Arvo Pärt
Nils Christes Tabula Rasa omvat twee delen uit Cantus, het ballet dat hij in 2015 met veel succes voor Introdans maakte. Hoewel het nieuw samengestelde werk slechts zo’n vijftien minuten duurt, is het, aldus Christe, ‘een enorm pittig stuk waaraan jonge dansers een flinke kluif hebben. Heel poëtisch en lyrisch, en met ongelooflijk veel pas de deux-werk.’

One in a million
choreografie: Ahmad Joudeh en Robin van Zutphen - muziek: Max Richter
De 27-jarige Syrische danser Ahmad Joudeh studeert sinds september 2016 aan de Academie voor Theater en Dans, waar hij een gecombineerd lesprogramma volgt aan de Nationale Balletacademie en de opleidingen Moderne Theaterdans en Urban Contemporary. Voor Dansers van Morgen maakt hij samen met danser/choreograaf Robin van Zutphen een solo op muziek van componist Max Richter.

Gottschalk Demo
choreografie: docenten NBA - muziek: Louis Moreau
Een van de hoogtepunten van Dansers van Morgen 2016 keert dit jaar terug op het programma: Gottschalk Demo, een virtuoos ‘spectacle coupé’ gecreëerd door het NBA-docententeam op Gottschalks bruisende en levenslustige Grande Tarantelle. De choreografie biedt aan de uitvoerenden alle kansen om hun technische kwaliteiten te etaleren.

PAUZE

Unisono
choreografie: Hans van Manen - muziek: Joseph Haydn en Johann Sebastian Bach
Hans van Manen maakte Unisono in 1978 voor de leerlingen van de dansvakopleiding van het Koninklijk Conservatorium in Den Haag. De ondertitel – ‘een oefening in concentratie, samenwerking en muzikaliteit’ – geeft precies waar het om draait: minimale choreografische elementen als lopen, stilstaan, de armen bewegen, die exact gelijk en op de maat moeten worden uitgevoerd en daardoor, aldus een van de dansers van de premièrecast, ‘hondsmoeilijk’ zijn.

Yondering (fragment)
choreografie: John Neumeier - muziek: Stephen C. Foster
John Neumeiers Yondering vormde vorig jaar het bijzondere slotdeel van Dansers van Morgen. Vanwege het grote succes dansen de bachelor-studenten en trainees van de Nationale Balletacademie nu opnieuw een deel uit het ballet, getiteld River. Een prachtig ‘danstableau’ waarin de jeugdige energie en ‘spirit’ gevierd worden.

Autumn Haze
choreografie: Rudi van Dantzig - muziek: Samuel Barber
Autumn Haze is een ontroerend duet over liefde, verlies en hoop. Rudi van Dantzig, voormalig artistiek directeur van Het Nationale Ballet, maakte het in 1984 voor eerste solisten Jane Lord en Barry Watt, ter gelegenheid van het 25-jarig jubileum van Canada’s National Ballet School.

No Time Before Time
choreografie: Ernst Meisner - muziek: Alexander Balanescu
Artistiek coördinator van de Junior Company Ernst Meisner maakte No Time Before Time in 2016 voor de twaalf dansers van de Junior Company. Het bruisende, energieke werk op de gelijknamige muziek van Alexander Balanescu is hen – als jonge mensen die op de drempel tussen jeugd en volwassenheid staan – op het lijf geschreven.

Scènes de Ballet
choreografie: Christopher Wheeldon - muziek: Igor Stravinsky

Christopher Wheeldons Scènes de Ballet vormt, met 62 dansers, het feestelijke slot van Dansers van Morgen 2017. De uitdagende, op de pure klassieke ballettechniek geïnspireerde choreografie bootst het leven in de balletstudio na, waarbij de uitvoerenden verdeeld zijn in ‘echte dansers’ en hun spiegelbeelden. De Nationale Balletacademie is – na The School of American Ballet en de school van het Pacific Northwest Ballet in Seattle – de derde balletacademie die toestemming heeft gekregen om Scènes de Ballet uit te voeren.

De voorstellingen van de jubileumeditie van Dansers van Morgen vinden op dinsdag 4 en donderdag 6 juli om 20.00 uur plaats in Nationale Opera & Ballet, Amsterdam.

Voor uitgebreidere info en reserveringen:
http://www.operaballet.nl/nl/doublebill/2016-2017/voorstelling/dansers-van-morgen

Prijzen
1e rang € 30,00 (waarvan € 5 ten goede komt aan talentontwikkeling)
2e rang € 22,50 (waarvan € 2,50 ten goede komt aan talentontwikkeling)
3e rang € 17,50

€ 2,50 korting voor CJP/stadspas/pas 65 en jongeren onder de 16 jaar.

Working on Christopher Wheeldon's "Scenes De Ballet". Photographer: Olivier Wecxsteen

Photographer: Antoinette Mooy

Delen